Zdroj: Shekel

Nákaza Středočeského kraje, kde ředitelé škol, nemocnic i úředníci mají strach před pomstychtivým hejtmanem, se šíří i na celostátní úroveň.

Je neuvěřitelné, jak rychle zareagoval celý systém státní moci na jednu ránu pěstí uštědřenou Bohuslavu Sobotkovi. To celé šlo tak rychle, že si až člověk říká, že všichni ti úředníci cítí kdo vyhraje volby a tak si budoucí mocipány nechtějí rozházet. Renáta Vesecká byla o případu informována velmi rychle a spěchala s ujištěním, že se to hned o následujícím víkendu vyřeší ve zrychleném řízení.

Pak jí trumfnul jiný státní zástupce a čin překvalifikoval jako útok na veřejnou osobu s horní sazbou šest let. Jinými slovy pachateli, jehož bratr je mimochodem funkcionářem ČSSD, hrozí zhruba stejný postih jako pachateli znásilnění, nebo loupežného přepadení. Kolik takových facek denně u nás padne? A kolik se jich takto řeší?

Na serveru www.trestni-rizeni.com stojí, kdo je úřední osoba. Stojí tam také, že uvedení jsou úředními osobami jen tehdy, pokud plní úkoly státu nebo společnosti a používají při tom svěřené pravomoci pro plnění těchto úkolů. Trestní odpovědnost pachatelů při ochraně úřední osoby přitom nastává jen tehdy, je-li trestný čin spáchán v souvislosti s výkonem pravomoci a odpovědností dané úřední osoby. Jinými slovy to znamená: pokud napadnu policistu proto, že mi dal pokutu, jedná se o trestný čin násilí proti úřední osobě podle § 325 trestního zákoníku. Jestliže mu ale vrazím pár facek proto, že si dovoloval moc na mou manželku, tak půjde o trestný čin výtržnictví podle § 358 trestního zákoníku.

Dovoluji si tvrdit, že Bohuslav Sobotka na předvolebním shromáždění určitě nevykonával činnost poslance, tedy neřešil např. nějaký lokální problém, ale jen a pouze agitoval za zvolení sebe a své strany do parlamentu. Přesto státní zástupce dokonce neváhal požadovat uvalení vazby na útočníka. Servilita k budoucí moci nezná mezí! Naštěstí to soudce smetl ze stolu, zatím.

Máme se takto dozvídat, jak bude soudní a výkonná moc konat po vyhraných volbách? Takto a nějak podobně si to představovali již komunisté. Už jsme to všichni zažili. Budeme zde mít kastu nedotknutelných, kteří nebudou mít jen poslaneckou imunitu, ale bude se snad trestat i křivý pohled na ně.

Pro porovnání uvádím, že loňský útok kamenem na Mirka Topolánka byl ohodnocen jako přestupek.

Na celé věci je úsměvná existence tzv. náhubkového zákona. Pro připomenutí – jedná se o zákon na ochranu obětí trestných činů. Ve skutečnosti šlo jen o to, zacpat hubu novinářům. O tom jsem na Shekelu psal již zde. Podle tohoto zákona jméno Bohuslava Sobotky nikdo nesměl zveřejnit. Tak kde jsou oni státní zástupci? Proč nežalují všechna možná média? A proč se neozývá sám Bohuslav Sobotka? Proč nežaluje podle ČSSD nepohodlná média, tedy např. Lidové noviny nebo Dnes? Vysvětlení je jednoduché. Panu Sobotkovi se to celé moc hodilo a publicita zapadá do předvolebního scénáře ČSSD. To už jenom svádí ke spekulaci že to celé bylo zinscenované.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Fakta o našem zadlužování

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

České dráhy vyhazují peníze za humanizaci vagonů

Další článek

Interview s Georgem Komrowerem