Zdroj: oxfordworddoctor.com

Obávám se, že naše zdravotnictví propáslo jedinečnou příležitost, jak konečně udělat nějakou reformu, která by prospěla všem.

Jakékoliv pokusy v posledních nějakých 15 letech vždy ztroskotaly buď na strachu veřejnosti z omezení dostupnosti, nebo zvýšení spoluúčasti, či na strachu politiků o politické body, nebo na odporu samotných lékařů.

V tomto ohledu přišla akce Děkujeme, odcházíme více než vhod. Určitě to nebyl původní úmysl lékařů, ale jejich vysoký úbytek najednou vyvolal nutnost zredukovat počet nemocnic a změnit některá akutní lůžka na lůžka doléčovací. A tak ať se to někomu líbilo nebo ne, vidina reformy byla tady a musela by se provést. K tomu je nutno dodat, že počet lékařů na tisíc obyvatel je u nás vyšší než v západní Evropě a mnohem vyšší než v USA nebo Japonsku. Neříkám, že je to úplně špatně. Například do spárů britského nebo řeckého zdravotnictví bych se dostat nechtěl. Ale na druhé straně je třeba to německé asi kvalitnější než naše a lékařů je tam méně.

A tak reforma, o kterou usilovalo mnoho politiků a kterou nikdo neměl odvahu a sílu provést byla za dveřmi. Obávám se, že poslední jednání s lékaři vše vrátilo na začátek. Ale buďme ještě optimisty. Hlavní je, aby vláda a všichni zainteresovaní nekývli na to, že lékaři, kteří již podali výpověď, musí být automaticky přijati zpátky. A že se nebudou omezovat počty lůžek. Pokud by to tak dopadlo, tak by to byla jen prohra s vyděrači. Ve zdravotnictví by se nic nezměnilo a lékaři by si vydobyli vyšší platy, momentálně na dluh. A bez budoucí redukce nemocnic na dluh i v budoucnu.

Ať už to dopadne jakkoliv, jedno je jisté. Prestiž lékařského stavu v očích většiny veřejnosti hodně klesla. Pokud někdo argumentuje tím, že vzhledem ke své odpovědnosti a ke svému vzdělání má právo na 70 tisíc měsíčně, tak to ještě lze pochopit. Ale pokud někdo argumentuje tím, že z těch 50 tisíc přeci nemůže splácet hypotéku, leasing na auto a živit dvě děti, tak pro to nemůže mít veřejnost, kde 70% lidí nedosáhne ani na průměrný plat, sebemenší pochopení. A toto byla původní argumentace lékařů, než jim to PR pracovníci rozmluvili.

A ještě jednu poznámku si dovolím na závěr. Rozdíl mezi LOK (Lékařský odborový klub) a Lékařskou komorou je takový, že členství v komoře je povinné.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Jak nejlevněji dopravit peníze z Eurozóny do ČR

4 Komentářů

  1. Marián Podolec מאַריאַן פּאָדאָלעק
    1.2.2011 – 27 Shevat 5771 v 10:56 — Odpovědět

    …vybavil sa mi údaj z knižky Roberta S. Mendelsona “Nevěř doktorům!”.
    Keď začali zdravotníci v Izraeli štrajkovať, klesla mortalita – úmrtnosť o 50%. Keď štrajk o dva, tri mesiace skončil krivka mortality sa vrátila do pôvodnej úrovne…?!?!
    …je to na zamyslenie…!!!

    0
    0
  2. eva
    1.2.2011 – 27 Shevat 5771 v 18:57 — Odpovědět

    Vážený pane,
    píšete rád o lékařích ,bílých vyděračích. Ráda bych vám navrhla několik také sice již trošku omšelých témat. Napište nám prosím třeba něco o Izipu a platu jejích tvůrců ( asi 696 tísíc měsíčně), o SÚKLU , kde je Euro stále za 30 Kč, o zravotnických pojišťovnách.Také si prosín ověřte, kolik lékařů je. Údaje se velmi liší asi od 13 do 20 tisíc. To je také hezký námět k zamyšlení, co když to bude tím , že se chronicky nedodržuje zákoník práce a místo lékařů se sčítají úvazky ? Pane Flaško , když otočíte kohoutkem voda teče, když otočíte vypínačem, rozsvítíte světlo, když přijedete do nemocnice s čímkoliv , kdykoliv, jste za mírný obolus ošetřen lékařem. Netušíte nějakou změnu?

    0
    0
  3. Tomáš Flaška
    1.2.2011 – 27 Shevat 5771 v 19:12 — Odpovědět

    Vážená Evo,
    nějak Vašemu příspěvku nerozumím. O IZIPU ode mě vyjde článek za pár dnů, už je skoro hotový, to jste se trefila :-). Ale nechápu, co má společného voda a elektřina se zdravotnictvím. A rovnítko exodus(odchod) = exitus (smrt) je dle mě vyděračské. A co myslíte tím mírným obulusem v nemocnici? Úplatek?

    0
    0
  4. eva
    1.2.2011 – 27 Shevat 5771 v 20:08 — Odpovědět

    Myslela jsem, že všechy tyto věci připadají všem velmi samozřejmé a nejsou. S těmi vyděrači se asi neshodneme. Já jsem na rozdíl od vás strávila v nemocnici na denních a nončích službách mnoho let, tak proto asi mluvíme každý o něčem jinem.Když čtu noviny, připadám si jako v 50 tých letech a Rudé právo to taky umělo.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Kto dnes dokáže viesť ľudí slúžením?

Další článek

V Káhiře se k protestu shromáždilo přes 200.000 lidí