Zdroj: Shekel

Všichni si to pamatujeme z konce roku 2008. Ceny elektřiny rostly raketovým tempem a tak ČEZ, a samozřejmě i jiní dodavatelé, přišly se „supervýhodnou“ nabídkou na zmrazení cen elektřiny.

Podle slov generálního ředitele společnosti Martina Romana se společnost rozhodla k tomuto kroku z důvodu rostoucích cen komodit. “Zvýšení komodit se promítá na velkoobchodních cenách a v konečné fázi i na cenách spotřebitelů,” dodal Alan Svoboda z ČEZ. A hodně lidí a firem na to skočilo.

ČEZ měl prostě vypadat jako lidumil, který vše dělá pro své zákazníky, aby náhodou neplatili moc. Vidíte už tady ten rozpor? V zájmu ČEZu přeci musí být vydělávat, je to dáno i zákonem, že každá firma vzniká za účelem tvoření zisku. A když ta firma sama dobrovolně nabízí zákazníkům „možnosti“ jak ušetřit, tak tu něco nehraje.

A nehrálo skutečně. ČEZ to určitě věděl moc dobře. Hospodářská krize byla za dveřmi a analytici jistě dobře spočítali, jak to s cenami elektřiny ve skutečnosti bude. My odběratelé můžeme pouze odhadovat a tipovat. ČEZ na to má desítky královsky placených odborníků, kteří mu to dobře spočítají. A spočítali. Nejhorší je, že ti odborníci jsou placeni z našich daní. Ano, úmyslně píšu daní. 70% ČEZu vlastní stát, který si dividendy už v podstatě plánuje do státního rozpočtu, a nemravné ceny elektřiny v sobě tak skrývají něco jako energetickou daň.

A tak ceny elektřiny vloni pěkně klesaly, ČEZ vydělal rekordních 52 miliard korun. Pomohl právě prodej elektřiny za vyšší předkrizové ceny formou termínovaných kontraktů. Generální ředitel ČEZu Martin Roman k tomu uvedl: “Kromě úspěšné obchodní strategie, kdy jsme prodávali elektřinu formou termínovaných kontraktů, se nám podařilo…“.

firmě nelze věřit ani slovo.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Útočník na Sobotku dostane co proto!

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Portugalsko snižuje deficit, co uděláme my?

Další článek

Spotřebitelské úvěry je lepší vůbec nebrat