Zdroj: Archiv

Na jednom z londýnských nádraží a současně i na pražském Vyšehradě se v květnu uskuteční v rámci 102. narozenin Sira Nicholase Wintona, ..

..zachránce stovek československých převážně židovských dětí před nacismem, exteriérová výstava velkoplošných fotografií a dokumentů nazvaná Wintonovy vlaky (Winton’s Trains).

“Slavnostní vernisáž na londýnském nádraží Liverpool Street Station a na pražském Vyšehradě bude díky spolupráci s Českou televizí spojena telemostem. Expozice poté poputuje do Německa, Izraele, na Nový Zéland a prostřednictvím Českých center dále do světa,” oznámila dnes ČTK mluvčí projektu Magdalena Šebestová.

Organizátorkou je Olga Menzelová Kelymanová, která tak volně naváže na úspěšný projekt Winton Train 2009. Britskému občanu Nicholasi Wintonovi se těsně před druhou světovou válkou podařilo odvézt děti do Británie, jinak by skončily v nacistických vyhlazovacích táborech.

U příležitosti 70. výročí jeho záchranné mise vypravily České dráhy 1. září 2009 Wintonův vlak, který projel tehdejší trasu Praha – Londýn. Uvnitř dobových vagonů tažených parní lokomotivou jeli někteří potomci Wintonem zachráněných dětí se svými rodinami. Projekt nesoucí jeho jméno byl připomínkou tohoto hrdinského činu, oslavou Wintonových 100. narozenin i vzpomínkou na děti, které se odjezdu dalších vlaků nedočkaly a zahynuly v nacistických koncentračních táborech.

“Kromě fotodokumetace z cesty Winton Trainu z Prahy do Londýna se všemi čtyřmi zastaveními bude součástí expozice rovněž svědectví o Wintonových dětech, které žijí v České republice,” uvedla Menzelová. Dobové snímky zachytí tváře dětí, jejich cestovní pasy a víza, Nicholase Wintona s dětmi při odjezdech vlaků v roce 1938 i dokumenty o koncentračních táborech Auschwitz – Birkenau. Součástí instalace budou podle Menzelové mapy a dokumenty o fašistickém pronásledování Židů, pogromech i fatálním významu tragédie “křišťálové noci”, které mají současným mladým lidem připomenout dramatické okamžiky nedávné historie.

Olga Menzelová Kelymanová v minulosti připravila řadu úspěšných exteriérových výstav (Země krásná neznámá – Yann Arthus Bertrand, Orbis Artis, Jan Saudek, Alive, Karlův most 2010).

Součástí přípravného týmu je i vnuk Sira Nicholase Laurence Watson, dvaadvacetiletý absolvent Cambridgeské univerzity. “Už řadu let jsem svědkem aktivit spojených s veřejným vystupováním Nickyho, byl jsem s rodiči i ve vlaku Winton Train. Když jsem byl osloven, abych se podílel na realizaci této výstavy, bez váhání jsem přijal. Bude pro mě zajímavé podívat se na přípravy takové akce z druhé strany. Nickymu se projekt líbí a věří, že se bude moci zúčastnit londýnské vernisáže,” uvedl jeho vnuk.

Mezi autory fotografií budou i Jaroslav Brabec, Karel Cudlín, Bohdan Holomíček a Jan Šibík. Záštitu nad akcí opět převzali Václav Havel, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský a britská velvyslankyně v ČR Sian MacLeodová.

Praha 1. března (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Arnošt Lustig

Další článek

Amen na druhou