Zdroj: judaica-mall.com

Židovská obec vloni evidovala 47 antisemitských incidentů, rok před tím jich bylo 18.

Nicméně podle předsedy Židovské obce v Praze Františka Bányaie jsou česká společnost a její političtí představitelé židům poměrně příznivě nakloněni.Nebyl zaznamenán zvýšený počet pokusů o fyzické útoky a ani míra antisemitismu v ČR se prý nijak významně nenavýšila. Na antisemitismus chce upozornit v neděli 17. dubna Pochod dobré vůle v Praze.

“Je to dobrá vizitka pro český stát,” řekl Bányai na dnešní tiskové konferenci v Praze. Zpráva o stavu antisemitismu v ČR za rok 2010, kterou zveřejnil, pozitivně hodnotí i změnu přístupu většiny mainstreamových médií.

“Čeští pravicoví extremisté v poměrně limitovaném množství pokračují v psaných výstupech v oživování konspiračních teorií o nadvládě židů, nově se inspirují v antisemitismu arabském,” uvádí se dále ve zprávě o antisemitismu. Jako poměrně nebezpečný fenomén hodnotí iniciativu D.O.S.T., jejíž petice a prohlášení označuje za prostředek pro prosazování neofašistických, šovinistických a xenofobních tendencí.

Z loňských 47 incidentů bylo pět zaměřeno na majetek, jedenáct se týkalo obtěžujícího chování (antisemitská hesla při demonstracích, emaily, výhrůžky) a 31 v médiích a na internetu, vyjmenovává zpráva.

“V souvislosti s akcí ‘flotila svobody’ jsme však zaznamenali silnou vlnu kritiky Izraele, která nás překvapila svým antisemitským nádechem,” uvádí se v ní. Jako “flotila svobody” byl nazýván konvoj lodí s humanitární pomocí pro pásmo Gazy od mezinárodní propalestinská koalice. Zastavil ho násilný zásah izraelského komanda. Při přepadení flotily izraelští vojáci zabili devět Turků. Mezinárodní společenství incident ostře odsoudilo. Izrael uvedl, že jeho vojáci jednali v sebeobraně.

Cílem nedělního Pochodu dobré vůle, na který naváže program ve Valdštejnské zahradě, je vytvořit kontrast k agresivním vystoupením rasistů. Deklarovat, že antisemitismus do slušné společnosti nepatří. Podle ředitele České pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) Mojmíra Kalluse vystoupí houslový virtuos Václav Hudeček, herci Tomáš Töpfer, Jan Potměšil, kantor liberecké židovské obce a zpěvák Michal Foršt a Lenka Lichtenbergová s kapelou. Letos bude akce doplněna o sbírku na provoz domova pro přeživší šoa v Haifě.

Sraz účastníků Pochodu dobré vůle je před 13:30 hodin na Staroměstském náměstí. I letos bude mít pochod uměleckou náplň: tentokrát půjde o píseň s hebrejským textem “proste o pokoj pro Jeruzalém”. Podle Kalluse odkazuje na tradici, společnou křesťanům i židům. Příspěvky veřejné sbírky budou vybírány prostřednictvím pokladniček ve Valdštejnské zahradě. Přispět je možné také na zvláštní účet č. 43-8476890287/0100. Od zahájení v lednu v Brně vynesla sbírka 2000 dolarů (asi 34.000 korun), které byly použity na úpravy domova v Haifě.

Srovnání událostí kolem židovských komunit v ČR v letech 2004-2010

Rok Fyzické útoky Útoky na majetek Vyhrožování Obtěžování Média,web
2004 5 9 3 27 13
2005 1 13 0 12 24
2006 1 5 2 10 16
2007 0 4 0 10 12
2008 1 2 2 15 28
2009 0 6 1 4 7
2010 0 5 3 8 31

Zdroj: Židovská obec Praha

Praha 13. dubna (ČTK)

1 Komentář

  1. Lukas Sloncik
    24.4.2011 – 20 Nisan 5771 v 18:42 — Odpovědět

    to jsou jen lide,jenz sedi doma na netu a pisou blbosti,tzv.NOVODOBY HRDINOVE. Vestina lidi co pisou neco proti Izraeli vubec nevi oc jde a jen si krati dobu doma na netu

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zdroje finančních prostředků

Další článek

Fukušima je dobrý výdělečný trhák