Zdroj: Shekel

Po havárii ve Fukušimě kromě politiků nastoupili samozřejmě všichni ekologové, zelení, alternativci a jak se všelijak tito snílci jmenují a představili své vize bezjaderného světa.

Poměrně zajímavě vypadá vize z dílny Greenpeace, která byla představena kolem půlky března v Mladé frontě dnes. Sever Evropy by měl velké množství větrných elektráren, jih Evropy pak solárních panelů. Vše by se to vzájemně doplňovalo. Nad Evropou by byla postavena nová přenosová síť, která by podle potřeby dodávala proud buď ze severu na jih, kdyby na severu foukalo, nebo naopak z jihu na sever, kdyby nebyl vítr, ale dole by svítilo sluníčko.

Celé by to bylo doplněno elektrárnami na biomasu, které by vyrovnávaly špičkovou spotřebu, případně by se zapnuly, kdyby nefoukal vítr a k tomu by bylo zataženo.

Vize je to nádherná, ale Greenpeace k tomu neřekl ta ale. Především je potřeba postavit ta nová silná vedení přes celou Evropu. To je, jako když stavíte dálnice. Víme všichni, co právě zelení proti jejich stavbám dělají. A totéž uplatňují i v případě elektrických vedení. ČEPS by mohl vyprávět, jak musí vedení pouze rekonstruovat, protože nová prostě neprosadí.

A pak je tu samozřejmě faktor ceny. Tu Greenpeace takticky zamlčuje. Byla by totiž gigantická. Všichni víme, o co nám již dnes zvedá účty energie solární, která u nás ale stejně nepředstavuje ani 10% celkového instalovaného výkonu. Že by podobný druh energie měl ze 100% tvořit náš účet za elektřinu? To bychom ale skutečně už mohli lézt zpátky na stromy. Není tajemstvím, že za všemi takovýmito myšlenkami jsou jen lobby podnikatelů podnikajících právě v alternativním energetickém odvětví.

A tak těmto lidem japonská Fukušima spadla jako dar nebes. Ale já říkám, nesmysl. Bez jaderné energie se do budoucna neobejdeme. A to z důvodu ceny ale i ekologie.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si na stejné téma: Co se vlastně ve Fukušimě stalo?

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Židovská obec vloni evidovala 47 antisemitských incidentů

Další článek

I takový je můj Bůh – (Náhrdelník 16)