Zdroj: Shekel

Izraelský parlament v pondělí večer přijal sporný zákon umožňující postih osob a podniků, které se zapojí do bojkotu Izraele.

Premiér Benjamin Netanjahu a několik ministrů při hlasování nebyli. Levice zákon považuje za nedemokratický a odporující ústavě. K bojkotu Izraele v podobě ignorování jeho zboží, zejména produktů pocházejících z židovských osad na okupovaném území, se uchylují některé státy nebo organizace na protest proti izraelské politice vůči Arabům.

Zákon, pro který hlasovali hlavně pravicoví poslanci, prošel poměrem hlasů 47:38. Norma umožňuje občanům zahájit soudní stíhání osob nebo organizací, které vyzvou k ekonomickému, kulturnímu nebo vědeckému bojkotu Izraele, jeho institucí nebo částí území spadajícího pod jeho kontrolu. Zakazuje také vládě spolupráci s podniky, které se k bojkotu připojí nebo ho vyvolají.

Navrhovatel z vládní strany Likud Zeev Elkin zákon označil za vegetariánský, protože z něj prý byly vyřazeny tvrdší sankce za schvalování bojkotu. “Ten zákon říká, že jestliže vy mne poškodíte (bojkotem), mám právo žádat odškodnění. A taky říká, že jestliže bojkotujete Izrael, pak od něj nežádejte výhody,” řekl.

Centristická strana Nezávislost na poslední chvíli od hlasování odstoupila a poukázala na to, že zákon nerespektuje svobodu projevu.

Netanjahu sice při hlasování nebyl, ale v neděli se sešel s poradci a rozhodl, že se nepokusí zákon zastavit před třetím hlasování v parlamentním plénu.

Poslanec Johanan Plesner, který patří k největším kritikům normy, považuje zákon za neústavní a poslal v tomto smyslu dopis parlamentnímu právnímu poradci Ejalovi Jinonovi. Ten ve své odpovědi připustil, že norma “je na hranici”, ale oznámil, že ji k hlasování pustí. Plesner se domnívá, že zákon skončí u nejvyššího soudu a že Jinon bude mít problémy s jeho obhajobou. Plesner je z opoziční strany Kadima zastávající názor, že kolice prosazuje zákony, jež mají umlčet osoby s názory, jež se vládě nelíbí.

Jeruzalém 12. července (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Reuters: Palestinci pociťují cenu politiky, která se nelíbí v USA

Další článek

Jak ven z kruhu?