Zdroj: Shekel

Izraelské bezpečnostní síly dnes zadržely v Mrtvém moři gumový člun z Jordánska vezoucí zbraně a munici.

Zatčeni byli dva Palestinci na palubě plavidla, jehož zamýšlený cíl není zatím jasný, sdělil podle agentury AP izraelský policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

Izraelská armáda předložila jako důkazy fotografie, na nichž je zachyceno deset samopalů Kalašnikov a stejný počet zásobníků s municí. Armáda podle prohlášení považuje tento incident za pokus o pašování zbraní, nikoli za plánovaný ozbrojený útok.

O kontrolu nad Mrtvým mořem – bezodtokovým slaným jezerem, které je nejníže položeným místem na zemském povrchu – se dělí Izrael a Jordánsko. Severozápadní část jezera přiléhá k palestinskémuzápadnímu břehu Jordánu, který si Palestinci nárokují jako součást svého budoucího státu.

Izrael a Jordánsko mají mezi sebou mírovou smlouvu a jejich hranice je celkově klidná. mrtvé moře, které je velmi populární u turistů, je jen lehce střeženo a je na něm řídký pohyb plavidel.

Izraelské úřady podle AP zjistily, že Mrtvé moře je trasou pašeráků na malých plavidlech. Pašují doIzraele z Jordánska drogy, zajištění zbraní je ale ojedinělé.

Jeruzalém 25. července (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Írán obvinil Izrael a USA z vraždy jaderného fyzika

Další článek

Krok k rozumu anebo do času ?