Zdroj: Archiv

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajně souhlasí s vymezením hranicpalestinského státu na linii příměří na západním břehu Jordánu.

Premiér dosud takové návrhy odmítal, aniž by zveřejnil své představy o hranicích. Podle pondělní zprávy izraelské televize Channel 2 TV je ale nyní Izrael ochoten obnovit mírové jednání s Palestinci na základě návrhů, které letos v květnu předložil americký prezident Barack Obama. Jejich součástí je existencepalestinského státu v hranicích z roku 1967.

Obama ve svém květnovém návrhu uvedl, že budoucí stát Palestinců by měl zahrnovat částpalestinského území, které Izrael zabral po takzvané šestidenní válce v roce 1967. Kromě východního Jeruzaléma tehdy Izrael obsadil i západní břeh Jordánu. Na území léta vznikají židovské osady, které Palestinci považují za nelegální, ale Izrael si je chce ponechat. Případná dohoda o hranicíchpalestinského státu by proto musela zahrnovat vzájemnou výměnu území.

Netanjahu původně Obamův návrh rozhořčeně odmítl s tím, že Izrael se z obsazeného území na západ od Jordánu nestáhne. Nyní podle izraelské televize izraelský premiér Obamův rámec pro jednání fakticky přijal a je ochoten k výměně území osídlených židovskými osadníky.

Izraelská televize citovala vysoce postaveného činitele židovského státu, který sice souhlas izraelského premiéra s Obamovým návrhem výslovně nepotvrdil, ale prohlásil, že “Izrael má v úmyslu vyzkoušet některé nové podněty k obnově mírových rozhovorů na základě Obamových návrhů”.

Podle izraelského činitele je vláda “ochotna v rámci obnovy mírových rozhovorů schválit návrh, který obsahuje prvky pro Izrael dosud jen obtížně přijatelné”.

Dohoda o hranicích blízkovýchodní problém kompletně neřeší, protože zůstává otevřená otázka rozděleného Jeruzaléma a osudu palestinských uprchlíků. Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové ale shoda o linii hranic může odblokování dalších sporných bodů napomoci.

Palestinské zdroje oznámily, že žádný nový návrh z izraelské strany dosud neobdržely.

Jeruzalém 2. srpna (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

DPA: Vysoké činže vyhánějí Izraelce do stanů

Další článek

Rakovník dokončuje obnovu bývalého židovského ghetta