Zdroj: chewra.com

V Rakovníku začala závěrečná etapa obnovy bývalého židovského ghetta. Do Kamenné, Masné a Martinické ulice se vrátí kamenná dlažba, získají novou zeleň a inženýrské sítě, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Jan Polák.

Město začalo s rekonstrukcí čtvrti z 15. století loni. Celkem do oprav investovalo zhruba 42 milionů korun, většinu peněz získalo z evropských dotací. Revitalizace skončí příští rok v dubnu.

Druhá etapa rekonstrukce dalších částí bývalého židovského ghetta podle Poláka navazuje na opravy v ulicích Grillově, Vysoké, U Hluboké studny a V Brance, za které město zaplatilo 19 milionů korun. “První etapa byla náročnější, protože byla o trochu větší a zasáhla část vedoucí k Vysoké bráně, kde je celkem dost institucí jako muzeum a galerie. I silniční provoz je tam větší,” uvedl Polák.

Revitalizace má oblasti vrátit původní tvář, kterou někdejší ghetto v minulých dobách ztratilo. Podle Poláka je nejvýraznější změnou zejména nová dlažba, která nahradila nynější asfalt. “Kromě původní dlažby při nejrůznějších přestavbách z ulic zmizely také odvodňovací kanálky, které budou obnoveny,” doplnil. V budoucnosti by prý město chtělo opravit ještě například okolí gymnázia, které s bývalým ghettem sousedí.

Ve městě sídlili Židé od poloviny 15. století, bývalé ghetto připomínají například ulice pod Vysokou bránou. Vedle vstupu do informačního centra na Husově náměstí visí pamětní deska, která připomíná oběti nacistů z řad místních židovských obyvatel. Budova, na jejíž zeď byla deska instalována, je pomyslnou vstupní branou do bývalého židovského města. Na jihovýchodním okraji Rakovníka je také židovský hřbitov.

Rakovník 1. srpna (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Netanjahu údajně zmírnil odpor vůči Obamově mírovému návrhu

Další článek

Mecie v sociální síti