Zdroj: Shekel

Situace v syrském městě Hamá okupovaném armádou se neodvratně mění v humanitární krizi.

V důsledku masivní vojenské operace, která v minulých dnech brutálně potlačila odpor proti režimu, lidé v Hamá pociťují vážný nedostatek potravin a léků, mrtví nejsou řádně pohřbíváni a komunální služby nefungují. Oznámili to západní novináři s odvoláním na informace obyvatel města. Represe proti odpůrcům režimu si v noci na dnešek v jiných syrských městech vyžádaly nejméně sedm mrtvých.

O tragickém osudu města Hamá, obsazeného od neděle armádou, vypovídají ojedinělá svědectví obyvatel, jimž se podaří navázat spojení se západními novináři navzdory blokádě telefonické sítě a internetu. Armáda ve městě “zabíjí lidi jak ovce”, řekl agentuře AP jeden z nich. Po ulicích se pohybují ozbrojení lidé v civilu a střílejí na všechno, co se hýbe. Rodiny pohřbívají své mrtvé v zahradách, v parcích a podél silnic, než aby riskovali život při cestě na hřbitov.

“Na vlastní oči jsem viděl chlapce na motocyklu s košem zeleniny, kterého přejeli vojáci s tankem,” řekl agentuře telefonicky jeden z obyvatel Hamá. Od neděle podle nepotvrzených údajů v Hamá vojáci zabili 250 lidí. Ve městě je nedostatek jídla a léků, protože vojáci zásobování zablokovali. V době posvátného měsíce ramadánu se lidé přes den postí a po setmění s jídlem šetří, aby vydrželi co nejdéle.

Masové protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada v noci na dnešek pokračovaly v řadě jiných syrských měst a vyžádaly si podle neověřené statistiky nejméně sedm mrtvých. Dva lidé zahynuli v hlavním městě Damašku, jehož čtvrť Majdán se stává důležitým centrem odporu. Tři lidi zabili v noci vojáci v obci Navá a jednoho v Tadmuru (dříve Palmyra). Nedaleko Homsu ve střední Sýrii zabili vojáci jedenáctiletého chlapce.

Bílý dům v noci na dnešek nasadil ostřejší tón svých komentářů na adresu vývoje v Sýrii, napsala agentura AFP. Mluvčí prezidenta Baracka Obamy Jay Carney prohlásil, že Asad vede svou zemi a celýBlízký východ velmi nebezpečnou cestou. “Stejně jako 23 milionů Syřanů, i my musíme přemýšlet o budoucnosti země bez Bašára Asada,” řekl Carney. “Bez přehánění lze říci, že Sýrie bez Asada bude lepší, než s ním,” dodal.

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová řekla, že Asadův režim při akcích proti civilnímu obyvatelstvu zabil nejméně 2000 lidí. USA podle ní vyzvou evropské a arabské země k zesílení tlaku na syrský režim.

“Potřebujeme podporu Evropanů, ale i arabských zemi. Musíme pozvednout svůj hlas a vyvinout silnější tlak na Asadův režim. A my se o to snažíme,” řekla ministryně na tiskové konferenci po setkání s kanadským ministrem zahraničí Johnem Bairdem. Spojené státy podle ní hledají nové formy nátlaku na Damašek, i když si uvědomují, že “vytvořit širší mezinárodní koalici chce čas”.

USA ve čtvrtek rozšířily seznam Syřanů vystavených sankcím o prominentního syrského obchodníka a o člena parlamentu, kteří mají úzké kontakty s Asadem a jeho bratrem. Podle agentury Reuters jde již o čtvrté rozšíření sankcí proti Sýrii ze strany USA od začátku demonstrací proti Asadově vládě v polovině letošního března.

Ministerstvo zahraničí USA oznámilo, že americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford se dnes do Damašku vrátí. Ford pobýval několik dní v USA, aby Kongres detailně informoval o situaci. Někteří američtí poslanci vyzývali Clintonovou, aby Forda na protest proti Asadovým krvavým akcím do Damašku neposílala.

Svého velvyslance ze Sýrie v minulých dnech odvolala Itálie, která vyzvala ostatní státy Evropské unie, aby jejího příkladu následovaly. Žádný z nich to ale zatím neučinil.

Damašek/Washington 5. srpna (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Víra v rozkradení

Další článek

Mladíkem i v pětaosmdesáti – (Náhrdelník 32)