Zdroj: Shekel

Je až neuvěřitelné, jaké množství lidí naivně věří, že za schodek rozpočtu může „rozkradení a roztunelování republiky“.

Ba dokonce mi už jeden diskutující, samozřejmě anonymně, sečetl hodnotu POLDI, Škodovky Plzeň, topných olejů a bůhví čeho ještě. Jeho závěr byl jednoznačný. Celá suma těchto prohřešků je vyšší, než bilion korun, tedy vyšší než současný státní dluh. A je to!

Problém je. Že dotyční to mají jaksi v hlavě trochu popletené a míchají hrušky s jablky. Státní dluh vzniká tím, že stát má každý rok vyšší výdaje, než jsou jeho příjmy. Poslední trochu přebytkový rozpočet byl za vlády Václava Klause, tedy v době, kdy k této kritizované privatizaci docházelo. Jinými slovy privatizování hospodářství nemůže mít s vývojem státního rozpočtu nic společného.

To že některé zprivatizované firmy později padly je otázka jiná. To může být způsobeno neschopností, nebo i úmyslem nových vlastníků. Nebo také tím, že ty firmy byly prostě v takovém stavu, že už na nohy postavit nešly.

Nárůst deficitního hospodaření státního rozpočtu začal masově až s nástupem socialistických vlád. Špidlovo „zdroje jsou“ je už pověstné. Od té doby stát na běžných, pravidelných a provozních výdajích vydává více, než stačí na daních vybrat. Jakákoliv vláda s tím nemůže nic dělat, protože ty výdaje jsou mandatorní, tedy dané zákonem. Když tak vznikla celosvětová hospodářská krize, nemohla vláda pružně reagovat a výdaje snížit. Celé by to muselo proběhnout  legislativním procesem v parlamentu a všichni víme, jak dlouho to trvá. S příchodem krize, tedy náhlým obrovským výpadkem příjmu státu z daní, tak skokově povyskočil i deficit. Kam to povede se všichni možná dovíme dříve, než jsme se obávali.

Ale vraťme se k těm, co jsou přesvědčeni o tom, že za to mohou pravicoví tuneláři. Dle jejich, byť pomýlené, logiky věci a součtem hodnoty některých zprivatizovaných firem dojdou k sumě, která by státní rozpočet spolehlivě sanovala. Ale odtud už není daleko v zájmu sanace státního dluhu k zabavení těchto firem. Dříve se tomu říkalo znárodnění.

Kterých firem by se to týkalo? O tom by asi rozhodovali nějaké revoluční tribunály. Dnes by se jistě jmenovaly jinak. Ale to množství lidí, které tomu věří je soudě podle posledních volebních preferencí komunistů dost vysoké. Připočtu-li k tomu tak půlku voličů sociální demokracie a další radikály, tak je to číslo z kterého mrazí.

Autor: Tomáš Flaška

16 Komentářů

  1. kralik
    4.8.2011 – 4 Av 5771 v 11:41 — Odpovědět

    Mate pravdu, kazdy je samostatny soudek (s prachem). Kauzy ktere jmenujete jsou stare a typove uz neni co takhle “rozdrtit”, ale napr. dluhy na szp asi ztuha zaplati zkrachovaly management firem, co uz neexistuji (uvadim jen kapku z more dusledku vzajemne propojenosti, jinym slovem rozkradne firmy mely vliv I na vydajovou stranku rozpoctu……a kdyz kapka ke kapce, pak je z toho prusvih jako potopa). Tak nejak, kdys se tuhle soudky zapoji do serie nastane retezovy vybuch.

    0
    0
  2. 4.8.2011 – 4 Av 5771 v 12:22 — Odpovědět

    be*H Tome, asi nepozorně čtu, ale jak jste přišel na to, že “rozkradení a tunelování” znamená privatizaci? Asi v tom článku toho sečitatele POLDI. Nicméně není to “rozkradení a tunelování” také předražování a neúměrné ceny čehokoli, do čeho stát investuje … maturity, dálnice, veřejné zakázky zvučení Promopro atp.? Prostě kupuje-li někdo zvuk za půl milionu, není zrovna hospodárný hospodář :o))

    0
    0
  3. Tomáš Flaška
    4.8.2011 – 4 Av 5771 v 12:29 — Odpovědět

    Ano, souhlas s oběma diskutujícími. Neobhajuji rozkrádání, tunelování, korupci. Jsou tu a je proti tomu potřeba bojovat. Ale to není ten hlavní problém společnosti. Když sečtu všechny tyto známé i neznámé skutky, dojdu k sumě miliarda, pět miliard? Možná deset? A to za několik let zpět. Ale schodek státního rozpočtu je přes 100 miliard ročně. A to je dáno běžnými výdaji státu a zákony. Tady je náš hlavní problém.

    0
    0
  4. kralik
    4.8.2011 – 4 Av 5771 v 12:41 — Odpovědět

    Pane Flaska, dekuji za reakci, uvedl jste to, co jsem neuvedla, ze ty sudy pusobi tak I tak :-). Legislativa je pru…..prusvih minulych energii, jestli to tak muzu napsat. Uvedla jsem jen priklad toho, jaky mela Poldi vliv zpetne na rozpocet (neni problem jich napsat vic), ale nesmime zapomenout, ze, aby k temhle krachum doslo, museli k nim byt vytvoreny podminky statem!, a to, ze se tyhle podminky odstarnuji v legislative leta, pomalu, kosmeticky, prilepky, kolikrat spatne a stoji dalsi prachy (fotovoltaika priklad)….no comment. Vse se vsim souvisi, a prusvih nabaluje dalsi prusvih.

    0
    0
  5. kralik
    4.8.2011 – 4 Av 5771 v 12:48 — Odpovědět

    tak nejak jen naznacim (odvozuju ze svych zkusenosti), ze energie krachu 90 let se jen presunula o dum dal…..

    0
    0
  6. fikus
    4.8.2011 – 4 Av 5771 v 14:00 — Odpovědět

    obavam se, ze to nebude vira v rozkradeni, ale jistota :-(

    doporucuji k precteni:

    http://www.pehe.cz/Members/redaktor/mejdan-pry-skoncil.-jenze-ci

    http://blisty.cz/art/59178.html

    http://blisty.cz/art/57536.html

    http://blisty.cz/art/59549.html

    0
    0
  7. Vrpa
    4.8.2011 – 4 Av 5771 v 22:39 — Odpovědět

    Popsal jste to velice přesně, ale ten, kdo vidí ideologicky, nemyslí logicky. Pro toho to budou pořád jen modré straky, atd. I když nedávno hezky psali o tom, jak se prodávaly doly asi o dvacet miliard pod cenou. Shodou okolnosti za křišťálového premiéra, který krátce nato zázračně zbohatl, a stejně zázračně vystudoval. Ale nás dusí mandatorní výdaje, naprostý souhlas.

    0
    0
  8. kralik
    5.8.2011 – 5 Av 5771 v 00:01 — Odpovědět

    a za jakyho premiera se to nedelo ?, rada si necham rozsirit historicke povedomi…. :-)
    tohle neni o politice, tohle je o moralce…..jak ze to je?, nejak mi v usich zni 7 noachidskych prikazani…..

    0
    0
  9. kralik
    5.8.2011 – 5 Av 5771 v 00:09 — Odpovědět

    ja jen, ze pokud plati gauss, tak rozdeleni hajzliku bude ve spolecnosti, tedy I ve stranach, relativne stejne……
    jenze tenhle clanek vazne neberu politicky (kdo je bobr a kdo zubr, a jestli bobr nahlodal ohradu vic, nez kdyz do ni zubr flakl palici….. pane Vrany, jestli se nemylim, prosim, nedelejte z toho politikum), ale spis ho beru tak, ze lidi nejsou hloupy, pokud nechteji dobrovolne neslyset a nevidet, ale uvedomuji si, co se deje….

    0
    0
  10. Vrpa
    5.8.2011 – 5 Av 5771 v 07:15 — Odpovědět

    Jen jsem dal příklad odjinud, aby právě to, co říkáte, bylo jasné. Já z toho politiku rozhodně nedělám. A ze stejného důvodu se mi líbí články tohoto autora, protože se zabývá fakty a ne domněnkami.

    0
    0
  11. kralik
    5.8.2011 – 5 Av 5771 v 11:15 — Odpovědět

    Tak to se omlouvam, za svoji hrrr reakci. Nejak sem se tohohle typu diskuse bala, a tyhle diskuse me faaaaaaakt neba, krom toho, ze nic neresi ani nejakym zpusobem nerozsiruji obzor (kontraproduktivni).

    0
    0
  12. Vrpa
    5.8.2011 – 5 Av 5771 v 13:05 — Odpovědět

    Já to taky tak nežeru, beru takový komentář spíš jako zdravotní opatření proti všem těm žlučovitým nadávačům, co všechno vědí, a všude byli dvakrát.

    0
    0
  13. Miguel
    6.8.2011 – 6 Av 5771 v 18:05 — Odpovědět

    Tomáši, to není o pár velkých kauzách z éry privatizace. To je i o korupci při zadávání veřejných zakázek, z privatizace bytů atd. Z mé zkušenosti si při troše generalizování dovolím tvrdit, že neexistuje státní zakázka, která by nebyla předražená kvůli korupci. A při množství každoročně zadávaných zakázek státní správou, ať už s pomocí výběrového řízení nebo bez, se jedná o nezanedbatelné výdaje. Ale tím samozřejmě nechci tvrdit, že kdyby nebyla korupce, měli bychom se dobře. Sociální stát není prolbémem o nic menším, ba naopak.

    0
    0
  14. Tomáš Flaška
    6.8.2011 – 6 Av 5771 v 19:02 — Odpovědět

    Miguel: ano, souhlas. V součtu na všech úrovních to jsou určitě desítky miliard ročně. O tom se taky chystám někdy napsat. Jenže v tomto případě z toho netyjí jenom ti “vládní” na které tak rádi nadáváme, ale všichni větší i menší úředníci a úředníčci. A mnoho Ćecháčků se jistě rádo obohatí i na úkor svého soukromého zaměstnavatele. Pak z toho ale tyje třeba i třetina národa, tak o čem je vlastně řeč? To už je jako šedá ekonomika.

    0
    0
  15. kralik
    6.8.2011 – 6 Av 5771 v 20:21 — Odpovědět

    ono by asi chtelo pro takove uvahy vzit statni zaverecny ucet za kazdy rok, pridat na stranu plusu I minusu tyhle uvahy (seda ekonomika atd), zamyslet se nad tim, co se ten rok stalo u nas I venku……atd…… kazdej z nas. ma pravdu, kapka po kapce…..ocean

    vite, co rikam osobne o sede ekonomice :-)?, ze “kdo neokrada stat, okrada rodinu” dostalo jen jinou tvar, je to mozna hloupe, ale jak pozoruju svet, nebo jsem pozorovala,ono biblicke: chyby otcu se prenasi na dalsi genrace vazne funguje mj.

    preju hezky zbytek vikendu vsem

    0
    0
  16. kralik
    6.8.2011 – 6 Av 5771 v 20:36 — Odpovědět

    jo a co se tyce sede ekonomiky tu povazuju kolikrat za efektivnejsi nez celej stat….prosim odlisovat od toho, ze by snad byla zadouci

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

České děti budou soutěžit v poznávání moderního Izraele

Další článek

Armáda v syrském Hamá podle svědků „zabíjí lidi jak ovce“