Zdroj: Shekel

V předchozích několika dnech, po snížení ratingu USA, došlo na burzách k několika výrazným poklesům. Tyto byly široce komentovány a rozebírány v médiích. Následný opětovný růst (ve středu 10.8) pak byl zmíněn spíše jen okrajově.

Mohlo by se tedy zdát, že nadchází soumrak akcií (někteří lidé je dokonce považují za bezcenné) a je tedy na čase „vrátit“ se k osvědčenému platidlu a uchovávateli hodnot – ke zlatu.

Není se čemu divit, zlato překonává svá historická maxima, americký dolar (měna ve které je cena zlata nejčastěji vyjádřena) stále oslabuje – což je kromě stoupající poptávky jedním z důvodů, proč cena zlata stoupá. Stále více se o zlato začínají zajímat i „obyčejní“ lidé. Zdá se, že i čeští investoři objevili „kouzlo“ investování do tohoto cenného kovu. Pokládají je za jeden z možných prostředků uložení prostředků na postproduktivní věk.

Možností jak koupit zlato je několik, a to i v případě fyzického držení zlata. Je možno jej pořídit přímo jako cihly anebo prostřednictvím některé z bank nabízejících nákup zlata. U některých je zlato možno koupit i „na splátky“.

Je příznačné, že nárůstem zájmu investorů o zlato vyplouvají (tedy mediálně) produkty či možnosti, jak to zlata investovat. Velkou úlohu zde hrají i někteří finanční poradci. Ti velmi často nyní doporučují zlato do portfolia svých klientů. Otázkou je, proč tak nečinili např. před pěti lety, kdy cena zlata byla úplně někde jinde.

Bohužel současná poptávka po zlatě nese mnoho společných znaků se situací na vrcholu dot.com. Stejně jako v případě dot.com začalo hodně laiků investovat do akcií společností z IT sektoru, a to mnohdy aniž by tyto firmy měly vůbec nějakou historii či generovali nějaký zisk. I nyní mnoho investorů vkládá své prostředky do komodit, či jedné komodity.

Říká se, že jakmile se o nějakém investičním nástroji (komoditě, akciím určitého sektoru atd.) začne hodně psát v médiích a uslyšíme zasvěcené hovory „obyčejných“ lidí o tomto nástroji, je „vlak s výnosy“ těsně před nárazem do zdi.

Může to být pravdou i v případě zlata a nemusí. Křišťálovou kouli schopnou přesně předpovědět další vývoj nikdo nemá (nebo se o tom alespoň neví). Avšak pozornému pozorovateli nemohou uniknout společné znaky současné situace a bubliny dot.com.

Zlato, jakož i nemovitosti (pozemky) a akcie velkých stabilních firem vyplácejících dividendy, do portfolia určitě patří. V jakém poměru je již čistě individuální. Nicméně investor by neměl příliš podléhat aktuálním marketingovým trendům na trhu a měl by se spíše řídit svým vlastním plánem a posuzovat aktuálně populární produkt (komoditu, akcii atd.) podle výhodnosti pro něj. Určitě hodně lidí dojde k naprosto legitimnímu názoru, že zlato i za současných cen je pro ně stále výhodné. Jaká však bude budoucnost nám ukáže až čas.

Autor: Šimon Finemon a jemu patří projekt Chytrá peněžneka

5 Komentářů

  1. kralik
    11.8.2011 – 11 Av 5771 v 14:03 — Odpovědět

    sama si rikam, jaky bude vyvoj u zlata (presne v duchu toho, co pisete vyse)….uvidime, preci jen jsou zlato (drahe kovy) a kameny trvalejsi nez nemovitost v case (pokud neberu pozemky, ale i ty vam “plan” jinych muze pokazit a co dokazi bubliny v nemovitostech to vi dnes snad kazdej pokud vic sleduje svet) a na objeveni nejakeho obr naleziste moc neverim, ale tezko rict, omezene si myslim, ze by na cenu kovu mohla mit v dnesni dobe vliv jen nejaka nahrazka (viz potreba do technologii)
    na zlato bude mit vliv mozna pozitivnejsi nalada ve spolecnosti (coz jeste nehrozi), nekteri investori by se ho pak mohli zbavovat

    0
    0
  2. kralik
    11.8.2011 – 11 Av 5771 v 14:07 — Odpovědět

    mno, cas ukaze, ale i tady se urcite ukaze, ze vyhraje ten, kdo vystihne spravnej cas (teda pokud nedojde k super magnetickym bourim a ja nevim jeste k cemu….. :-) )

    0
    0
  3. Šimon Finemon
    11.8.2011 – 11 Av 5771 v 14:57 — Odpovědět

    to Kralik

    Možná z článku vyplývá, že jsem skeptický ke zlatu. To určitě ne. Sám mám “pár korun” uloženo v jiném drahém kovu, ve stříbře. Spíše se jen zamýšlím co za tím je. Když si vezmu propad akcií v době poslední ekonomické krize, cena zlata nešla tak strmě nahoru jako nyní. V pondělí překonáno 1700 USD/unci, ve středu 1800 USD/unci. A to si myslím, že současná situace je trochu klidnější. Ale mohu se mýlit. Navíc mi nesedí stále větší angažovanost finančích institucí a emise produktů navázaných na zlato. Namátkou vezmu certifikáty na elektřinu, ropu a další komodity. V době uvedení byly ceny takřka na vrcholu, nyní se o nich téměř nemluví a ceny podkladových aktiv jsou někde jinde, než byly v době tvorby těchto produktů.

    Rovněž činnost některých finančních poradců, z nichž mnozí před třemi lety snad ani netušili, že se dá do zlata investovat, je pro mně trochu varováním.

    Křišťálovou kouli nemám, mohu se mýlit. Cena zlata může stále výrazně růst a tím, že se do toho vlaku nyní nechystám naskočit, se mohu připravit o výrazný zisk.

    Ovšem společné znaky mezi dot.com a současnou situací u zlata jsou, to nelze popřít.

    0
    0
  4. kralik
    11.8.2011 – 11 Av 5771 v 18:33 — Odpovědět

    nemyslim, ze by jste byl skepticky. spis me vas clanek vedl k tomu, ze jsem si srovnala myslenky z posledni doby. Jo a stribro je dobra komodita :-). zlato urcite jeste poroste, jen si rikam, zda klienti tech zminenych poradcu, co naskocili do vlaku jako posledni, budou mit pri spekulaci na cenu prvni informace…… . Kazdopadne na tom tolik neztrati (tot otazka),ale furt to bude konzervativne (hledme, tady mi ten vyraz tolik nevadi :-) ) a dlouhodobeho hlediska jiste ulozeny majetek.

    0
    0
  5. Robert (Lederer)
    18.9.2011 – 19 Elul 5771 v 03:23 — Odpovědět

    Ke zlatu. Ano, vypadá to se zlatem na konečnou. Ale krize ještě nekončí…nevidím světlo na konci tunelu. Když bylo zlato na 1400, tak jsem si říkal, že to je vrchol. Tehdy se o něm začalo poprvé nenápadně šeptat. Je však zajímavé srovnání vývoje ceny zlata ke koruně a pak zpět s dolárkem. Co nám to ten pocholek dělá :-) Křivka v čase vypadá s porovnáním oproti koruně …jakoby se nám množil. Ale ke zlatu. Cena oproti koruně je jen dvojnásobná. Takže až bude zase ve srovnání s korunou zpět (pozor, nesrovnávat s cenou v dolarech, tak se do něj zavrtat. Teď pro riskantéry koupit a po ukončení krize s ním pryč (to bych rád věděl, kdo to pozná :-) ), to bude pak sešup. Ale ono jej mít fyzicky není žádná sranda…výkupy zpět atd. A mít jej jen v papírkách, no, no. Tahle krizeje je dost strukturální … takže se asi nějaké pohyby v systému budou dít.
    A co teď? No..na důchod si zlato možná přídit. Ale jako investice, to je riziko. Zvláště po tom co nám teď poskakuje.
    Co je teď místo zlata TOP investice? Nebo si to každý necháváme pro sebe? Přeci nebudu vytrubovat do světa a kazit si pozice :-) když ještě nemám realizováno. To až budu chtít realizovat zisk, že?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izrael stvrdil výstavbu ve východním Jeruzalémě

Další článek

Pokání – (Náhrdelník 33)