Zdroj: Archiv

Tisíce izraelských párů, které odmítají ortodoxní židovský sňatek, jsou nuceny vyhledávat obřad v zahraničí a jejich častým cílem je Česká republika a Slovensko.

Napsal to dnes izraelský list Haarec v článku, který popisuje stížnosti izraelských občanských aktivistů na uplatňování přísných náboženských pravidel v židovské oddávací praxi.

Podle aktivisty Alexe Tentzera žije dnes v Izraeli na 300.000 lidí, většinou přistěhovalců ze zemí bývalého Sovětského svazu, kteří nejsou považováni za Židy podle náboženských, takzvaných halachických pravidel, a nemají tudíž možnost být ve své nové vlasti oddáni.

V Izraeli totiž mohou Židé uzavřít sňatek jen se souhlasem rabínského úřadu podle pravidel židovskéortodoxie. Občané, kteří jsou úředně vedeni jako “lidé bez víry”, rozvedené ženy nebo osoby bezžidovských kořenů nemají šanci získat rabínský souhlas se svatbou. Mnozí o něj ani nestojí, protože nemají zájem, aby se rabinát vměšoval do jejich soukromých životů.

Ortodoxní obřad podle Haarecu každoročně v Izraeli absolvuje na 50.000 párů. Tisíce dalších vyjíždějí za sňatkem do zahraničí: v roce 2008 to například bylo 5000 lidí, z nichž mnozí zamířili na Kypr. Velmi oblíbeným cílem je ale podle izraelského listu v poslední době i Česko a Slovensko, kde v roce 2008 uzavřelo sňatek 1324 Izraelců, kteří nechtěli nebo nemohli být oddáni doma.

Podle izraelských občanských aktivistů však takový výlet bývá většinou spojen s nemalými náklady. Izraelské zákony přitom garantují všem občanům možnost sňatek v zemi uzavřít; pokud je tedy z náboženských důvodů praxe jiná, měl by stát na organizováni svateb v zahraničí finančně přispívat, domnívají se ochránci lidských práv.

Počet lidí odjíždějících za sňatky do ciziny se nicméně poslední dobou v Izraeli snižuje s tím, jak se rozšiřují možnosti alternativních obřadů, napsal Haarec. Jde o nejrůznější formy registrovaných svazků a sňatků podle občanského, nikoli církevního práva. Loni například v Izraeli civilní sňatek uzavřelo už 4000 párů.

Jeruzalém 30. srpna (ČTK)

1 Komentář

  1. fikus
    30.8.2011 – 30 Av 5771 v 16:06 — Odpovědět

    pokud maji obcanske civilni svatby tak nevidim problem.
    ja taky asi nepujdu do synagogy ke svatbe, to by nebylo ferove
    ani ke me ani k nim.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Bankovní střípky

Další článek

Čarodějnici nenecháš naživu …