Zdroj: Shekel

Začnu spořícími účty o nichž jsem na těchto stránkách psal již několikrát. Momentálně se situace opět změnila, ale ve prospěch klienta. Stručně řečeno – zvýšily se úrokové sazby.

Aktuálně nabízí spořící účet banky Wuestenrot sazbu 2,3%. Pokud si vklad zafixujete na rok, tak přidá dalšího 0,2 %. Té fixace se nemusíte bát, protože ji lze kdykoliv bez jakýchkoliv sankcí zrušit. Banka vám pak připíše jen těch původních 2,3%.

Axa banka nabízí 2%, která připisuje každý měsíc, ale na konci roku pak připíše dalšího 0,3 %. Je tak skoro stejně výhodná jako Wuestenrot.

ING banka se svými 1,75 % je tak momentálně mimo hru.

Další perlička je jeden z nejabsurdnějších bankovních poplatků – poplatek za vklad na vlastní účet. Já si to prožíval u ČSOB, ale ostatní to jistě znají i z jiných bank. ČSOB asi jako první banka zavedla tzv. vkladomaty. To jsou vlastně bankomaty, z kterých můžete nejen vybírat, ale na svůj účet i vkládat. Z počátku to bylo za poplatek stejný jako při výběru z bankomatu, tedy zdarma. Pak se banka zase chytla starých praktik a zpoplatnila vklad 6 Kč. Vklad na přepážce přitom stál 9 Kč. A pak přišla zpráva, že od letošního léta bude vklad jak vkladomatem, tak na přepážce zdarma.

Naivně jsem si myslel, že se banka chytla za nos a konečně začíná být ke svým klientům vstřícná. Omyl. To nebyla iniciativa banky, ale zákon. Tuzemské banky nesmí od července na základě zákona o oběhu bankovek a mincí vybírat poplatek za vklad hotovosti na pobočce. A tím je to dáno. Kromě toho se zvyšuje limit na bezplatnou výměnu bankovek (např. rozměnit na drobné) z 50 na 100 ks.

Takže bohužel naše banky nevychová klient ani konkurence, ale prachobyčejná zákonná regulace.

Autor: Tomáš Flaška

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Fáze osobních financí

Další článek

Izraelští snoubenci jezdí za sňatkem do ciziny, často do Česka