Zdroj: Archiv

Írán dnes vyzval francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby se zdržel návrhů, které opírá o “falešné informace” a jež by mohly ohrožovat stabilitu regionu.

Teherán tak podle agentury AFP reagoval na Sarkozyho středeční poznámky o možném preventivním útoku na jaderná zařízení v Íránu.

“Všechny íránské obranné aktivity jsou zastrašovací; poznámka založená na mylných informacích může vyvolat nestabilitu v regionu a (prezidentovi) se doporučuje (…), aby se takových poznámek zdržel,” prohlásil šéf úřadu pro evropské záležitosti při íránském ministerstvu zahraničí Hasan Tádžik, jehož citovala oficiální televizní stanice.

Sarkozy řekl, že íránské “vojenské, jaderné a balistické ambice představují rostoucí hrozbu, která by mohla vést k preventivnímu útoku na íránská jaderná zařízení, což by vyvolalo velkou krizi, jakou Francie za žádnou cenu nechce”.

Teherán neustále tvrdí, že jeho jaderný program je mírový a podle Tádžika to “potvrdily i zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)”. Západní země a Izrael ale Írán podezřívají, že vyvíjí jaderné zbraně. Mezinárodní společenství na něj kvůli jeho jadernému programu uvalilo sankce, odsoudila jej i OSN.

Sarkozy se navíc vyslovil pro zpřísnění sankcí. “Írán odmítá seriózně jednat. Írán se uchyluje k novým provokacím. Vzhledem k tomuto pohrdání mezinárodní společenství musí přijít s věrohodnou odpovědí. Může, pokud prokáže jednotu, důslednost a jestli budou sankce přísnější.”

Rozhovory o vyřešení této jaderné krize, jež vedou s Íránem světové mocnosti, jsou ale od letošního ledna přerušené.

Teherán 1. září (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pojar: Samostatná Palestina by nyní nebyla finančně soběstačná

Další článek

Věřil jsem, že mne nepraští – (Náhrdelník 36)