Zdroj: Shekel

Známe to všichni a všichni podle toho jednáme. Dálnice jsou potřeba! Obchvaty měst jsou nutné! Elektrárny stavět je potřeba! Ale proboha nic z toho ať nestojí u mě za humny. Takto uvažuje dobrých 90% našeho národa. Bohužel.

Stejné je to i s plánovaných novým letištěm ve Vodochodech u Prahy. Investiční skupina Penta se zatím marně snaží přesvědčit starosty okolních obcí, aby s projektem dali souhlas. Ti se obávají hlučnosti a jsou proti naprosto v souladu s perexem tohoto článku.

Tak nyní Penta přišla se zajímavou nabídkou. Obcím, nad kterými povede letecký koridor, nabízí za každého pasažéra korunu. A pokud by mimořádně došlo k nočnímu přeletu, které se neplánují, tak navíc jako pokutu 15.000 Kč. Počítejme trochu spolu. Řekněme, že za hodinu přeletí 5 letadel, 10 hodin denně, 250 dnů v roce. V každém letadle průměrně 150 pasažérů. A jsme na čísle 1,88 milionu. K tomu mohou přijít ještě případné pokuty. A pro malou obec s několika sty obyvateli je toto skoro roční rozpočet! A pozor, příjem každý rok!

Na celé té nabídce je kouzelné to, že když bude náhodou letadel více, bude pro obce více peněz. A kdyby bylo letadel méně, tak sice bude méně peněz, ale zároveň bude i méně hluku, a to je právě to, za co momentálně starostové bojují. Penta navíc uvádí, že je o ceně ochotna dále jednat.

Nezávidím starostům to dilema rozhodování. Případně obyvatelům, kteří budou na starosty tlačit tím, či oním směrem. Ale osobně považuji takovou nabídku za velmi férovou. Pokud to obce v zájmu zachování svého ticha odmítnou, tak ale dle mě nemají morální právo někdy v budoucnu vztahovat ke státu napřaženou ruku s požadavky na dotaci na nějaký mimořádný projekt. Svou šanci propásnou. Takovou finanční nabídku 99% našich obcí nikdy nedostane.

Autor: Tomáš Flaška

3 Komentářů

  1. aaa
    14.9.2011 – 15 Elul 5771 v 14:26 — Odpovědět

    Dobře, ale hluk nebude obtěžovat obci, ale konkrétní lidi. A těm peníze nikdo nenabídne. I kdyby (dost pochybuji), obec se cca 600 obyvateli dostala 1,8 M ročně, bude to na hlavu cca 3000 kč ročně. Což je docela málo za dennodenní hluk a třesoucí se porcelán…

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    14.9.2011 – 15 Elul 5771 v 19:39 — Odpovědět

    Na hlavu to nemá cenu přepočítávat. Obec s 600 obyvateli může mít roční rozpočet kolem 3 M. Tak je to pro ní velká dotace. A z těchto peněz pak může postavit třeba novou kanalizaci, což už pocítí každý obyvatel individuálně a bez ohledu na to, na kolik to vychází “na hlavu”. Kromě toho ty obce jsou od letiště dost daleko. O třesoucím se porcelánu tak nemůže být ani řeč. A nová protihluková okna chce Penta také všem zaplatit, jak se můžete dočíst např. na letišti Ruyzně na výstavě která tam momentálně probíhá.

    0
    0
  3. Robert
    18.9.2011 – 19 Elul 5771 v 02:58 — Odpovědět

    Dobrý den přátelé, má připomínka je tato. Letiště bude stát navěky…a co Penta, ta také? Nějak se nám ten svět scvrkává, všude naráží každý na každého. A co zvláště přitom ty různé zájmy.Jsou tu zájmy veřejné, ale také soukromých subjektů a ty narážejí nebo spíše jdou na úkor zájmů obyvatel. Např. proč pro zvýšení zisku velké firmy mám trpět? Třeba zhoršeným život. prostředím, hlukem…atd. Co z toho jako soukromá osoba budu mít? Nějaké ekonomické poučky o kruhu toků a vrácení se mi zpět, prostřednictvím daní apod. mi zní jako pohádka pro malé Vencíky :-) Vraťme se k letišti. Popíjím kafíčko na zahradě.. něco mi manželka říká a v tom burácející letadlo, ať se snažím sebevíc, nerozumím. Už takhle mi vyčítá nedoslýchavost a co potom :-)

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Google nafotí pro Street View mimo jiné centrum Jeruzaléma

Další článek

Nečas a čtyři ministři dnes jednají se svými izraelskými partnery