Zdroj: Shekel

Je to nějakých třicet let, co USA zcela pyšně vyhlásily program útlumu jaderné energetiky. Vydrželo jim to asi let dvacet, kdy se k tomuto způsobu výroby elektřiny zase pokorně vrátily.

V devadesátých letech, tedy s asi dvacetiletým zpožděním za USA začaly toto vyhlašovat jednotlivé státy Evropy. Tedy pominu-li Rakousko, které toto provedlo dříve, ale k tomu dále. Ukazuje se, že Evropa je těch dvacet let za Spojenými státy ve všech oblastech, nejen v technologiích.

Ale nějak se pomalu přichází na to, že ta elektřina z větrníků a slunce jaksi není to pravé ořechové. Ona totiž není k dispozici pořád, ale pouze tehdy, když má počasí zrovna příznivý rozmar. Ani vodní elektrárny nelze stavět donekonečna a uhlí, ropa i plyn pomalu docházejí. Ale hlavně spalováním fosilních  paliv se velmi devastuje příroda.

A tak rozum v Evropě pomalu dostávají jednotlivé země. K jádru se vrací Itálie, svou politiku odstavení jaderných elektráren se chystá přehodnotit Německo a nejnověji předložila návrh na obnovu výstavby jaderných elektráren švédská vláda. Ano, čtete správně, vláda té země, kde je dostatek vodních elektráren a která slouží celému světu jako příklad vzorné ekologické průmyslové politiky.

Ona totiž jaderná elektrárna je mnohem ekologičtější než uhelná, plynová nebo ropná. Paradoxně například vypouští komínem méně radioaktivních látek než elektrárna uhelná! A dalo by se jmenovat mnoho dalších kladů. Odpůrci jaderné energetiky se chytají stébla a když už dnes nelze argumentovat nebezpečností jaderných elektráren, tak se snaží dokázat alespoň nebezpečnost jaderného odpadu. K tomu je potřeba dodat, že nová generace jaderných reaktorů bude schopna i vyhořelé palivo z velké části zužitkovat.

Většina ve švédském parlamentu je zajištěna a tak vládní návrh dostal zelenou. Dodávám ještě na adresu rakouska, že kdyby nenakupovalo elektřinu od všech svých sousedů, tedy i od nás a tím z tolik kritizovaného Temelína, tak by mohli klidně skoro vše pozhasínat. Obávám se, ale že jsou prostě lidé, kde emoce vždy vítězí nad zdravým rozumem. A tak si zatím nedokážu představit, že by k podobnému rozhodnutí dospěla i rakouská společnost.

Jaderná energetika je jedna z mnoha oblastí, kde Evropa dobrovolně vyklízí pozice ve prospěch Asie. Jaderné reaktory stavějí jako diví např. Číňané, Indové a další. My se probouzíme pomalu. My si hrajeme i v jiných technologiích na největší ekology, což výroby prodražuje a konkurenceschopnost snižuje. A asijský vlak nám ujíždí stále víc.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si od také od autora: Školné?

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Stavební spoření bude méně výhodné

Další článek

I-Dnes kope za nácky