Zdroj: Shekel

Izraelská policie dnes oznámila, že zatkla muže podezřelého ze zapálení mešity na severu země. Žhářský útok z počátku týdne vyvolal odsouzení ze strany Palestinců i mezinárodní veřejnosti, ostře ho kritizovali i izraelští představitelé.

Podle izraelských médií je podezřelým osmnáctiletý Izraelec ze židovské osady Jitšar. Tato lokalita na severu západního břehu Jordánu je označována za baštu nejradikálnějších osadníků.

Muž podezřelý ze žhářství byl zatčen v pondělí a dnes stanul před soudem, který prodloužil jeho vazbu do 11. října, uvedl bez dalších podrobností mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld.

Právní zástupce zadržené Adi Kadir podle tvrzení v tisku trvá na nevině svého klienta.

Jedna ze tří mešit v arabské vesnici Túba Zangharija v severním Izraeli vzplála krátce po nedělní půlnoci. Plameny pohltily interiér stavby, ožehly vnitřní stěny a spálily koberce. Asi tři stovky místních obyvatel se ráno vydaly k nejbližšímu izraelskému městu Roš Pina a chtěly zablokovat hlavní silnici. Policejní jednotka jim v postupu zabránila slzným plynem a zatlačila dav zpátky do vesnice.

Izraelští politici útok označily za nepřijatelný a odporující hodnotám Izraele. Premiér Benjamin Netanjahu nařídil co nejrychlejší vyšetření incidentu.

Podobné incidenty se staly v nedávné době na západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě. Policie minulý měsíc vytvořila zvláštní jednotku, jejímž úkolem je hledat a dopadnout pravicové extremisty, kteří páchají podobné útoky, které policie považuje za nebezpečné činy, jež mohou přerůst ve vystupňované násilí.

Extremisté z řad osadníků se systematicky mstí podobnými útoky na palestinské cíle, v poslední době ale i proti izraelským vojákům a odpůrcům židovské kolonizace, pokaždé, když izraelské úřady přijmou nějaké opatření, které vnímají jako protiosadnické. Reagují tak zejména na strhávání domů, které si Židé na západním břehu Jordánu stavějí nelegálně.

Vláda povoluje rozšiřování stávajících židovských osad na palestinských územích, ale strhává budovy nebo mobilní jednotky, které se na západním břehu snaží budovat extremisté bez stavebních povolení. Kvůli třem takto strženým domům nedávno na západním břehu popsali extremisté hanobícími nápisy dvě mešity a dostali se i do vojenské základny, kde poničili 13 armádních aut.

Jeruzalém 6. října (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

I pro Jom kippurim si dovoluje Shekel nabídnout step-by-step kalednář

Další článek

Neber mi sen – (Náhrdelník 41)