Zdroj: Shekel

V pátek 22.9 proběhla tiskem zpráva o změně zdanění u cenných papírů. Citace z ihned.cz: Ministerstvo financí v tichosti připravilo změnu, která silně zkomplikuje život naprosté většině drobných investorů na kapitálových trzích.

Do návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa, který v úterý prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, totiž úředníci ministerstva zakomponovali výrazné zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. V současnosti nemusí ten, kdo prodá své akcie až po půl roce a vydělá přitom více než 15 tisíc korun, platit žádnou daň. V případě, že takto vydělá do půl roku, platí 15procentní daň. Nově by se měla lhůta prodloužit ze šesti měsíců na pět let a daň dokonce zvýšit na 19 procent.

A zdůvodnění ministerstva: Uvažovali jsme tak, že by bylo pro daňovou veřejnost a politiky snáze skousnutelné, kdyby se zvýšilo zdanění někde, kde jsme ho měli dlouhodobě hodně nízké. Využila se vhodná příležitost, když se ruší zdanění dividend, pojďme někde jinde trošku přitvrdit a uvést to do rovnováhy,“ říká Martin Jareš z odboru daňové strategie ministerstva financí.

Tato zpráva je velmi nemilá pro každého drobného investora. Výrazně komplikuje situaci, pokud jde podílové fondy. Pro některé, jako např. fondy peněžního trhu je to jeden z posledních hřebíčků do rakve. Jejich výnosy jsou již beztak tak nízké, že nemohou konkurovat ani spořícím účtům.

Otázkou je, zda se vůbec někdo z drobných investorů bude zabývat podáním daňového přiznání při odkupu investice. A kdo to bude kontrolovat? Jediná možnost, jak z lidí opět vytáhnout peníze je, že by daň odváděly investiční společnosti při každém odkupu.

Logika myšlení odboru daňové strategie ministerstva financí je nepochopitelná. Chtějí říci, že jednají tak, že se někde daň sníží, pak se podívají, kde je daň nízká a tu, bez jakékoli analýzy dopadů prostě zvýší? Pokud opravdu takto přemýšlí, nemají na ministerstvu co dělat – i zadarmo jsou takoví „pracovníci“ drazí. Druhou možností pak je, že nikdy z nich doposud do cenných papírů neinvestoval (možná znají výhodnější formu investice) a tak svůj návrh vytvořili čistě z neznalosti. Otázkou je, který přístup je horší.

V případě schválení této novely to pro drobného investora znamená dobře si spočítat, zda se mu vyplatí investovat i za těchto podmínek.

Autor: Šimon Finemon

2 Komentářů

  1. Ivan Neumaier
    31.10.2011 – 3 Heshvan 5772 v 14:14 — Odpovědět

    Moc se mi nelíbí název článku – není přesný. Ministr, náměstci ministra, pravděpodobně většina ředitelů odborů i vedoucích oddělení jsou dosazováni podle politického klíče. Jsou to uředníci, ale také částečně politici. Změna dańových předpisů je politické zadání – úředníci, tj. referenti – ti scela dole, ho pouze splní. Pokud by nesplnili mohou si hledat nové místo.

    0
    0
  2. Šimon Finemon
    1.11.2011 – 4 Heshvan 5772 v 13:47 — Odpovědět

    Pane Neumaiere velmi se Vám omlouvám, za nepříliš přesný název článku. Pravdou je, že když jsem ten návrh (který se naštěstí, nebo možná naneštěstí, bude modifikovat) četl a následně pak i jeho zdůvodnění, které mne doslova nadzvedlo ze židle, tak jsem nechtěně hodil (alespoň nadpisem) všechny úředníky do jednoho pytle. Což samozřejmě není pravdou, existují a není jich málo i slušní a odpovědní úředníci.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Palestinské frakce se s Izraelem dohodly na příměří, nedodržují ho

Další článek

Člen klanu Saúdú nabídl skoro milion dolarů za únos Izraelce