Zdroj: Shekel

Až se zase budeme divit nad svými účty za elektřinu, vzpomeňme na naše politiky. A to nejen zelené, ale i ostatní.Nevím, jak je to u ostatních společností, ale pohled na fakturu od PRE je velice, velice nepřehledný. Určitě je to úmysl, ale i tak se z toho něco dá vyčíst. Tak především je to více jak dvojnásobné zvýšení poplatku za obnovitelné zdroje za poslední rok. To je známý solární boom a napsáno o něm bylo už hodně.

Ale při porovnání několika starších faktur zjistíme, že stále roste procentuální podíl tzv. regulovaných služeb. Stát využil přechodného zlevnění elektřiny na evropském trhu v roce 2009 a zvedl cenu služeb regulovaných. Spotřebitel tak nějaké výrazné zlevnění nepocítil.

A já se ptám, proč stát tyto regulované služby zdražil? Byl zde samozřejmě tlak energetických lobby, který se prosadil. A je to totální nesmysl.

Vezmete-li si žebříček firem, které na dani z příjmu zaplatily v roce 2010 do státního rozpočtu nejvíce, tak na dvacátém místě je ČEPS! To je státní firma, která se stará o přenosovou soustavu. Nejsou zde žádní soukromí spolumajitelé. Její ceny podléhají regulaci regulátora. Vůbec elektřinu nevyrábí ani neprodává. Neprovozuje distribuci koncovým spotřebitelům. Měla by obnovovat, případně stavět nová vedení. Po těchto výdajích by měl být její zisk nulový. Tak si já představuji regulaci. Nikoliv však naši politici.

Tato firma odevzdala na dani z příjmu za rok 2010 do státního rozpočtu několik miliard korun, je pouhé dvě příčky pod ČSOB. Podíváte-li se například na souhrnnou zprávu této společnosti vydanou ke konci 3. čtvrtletí 2011 dozvíte se zajímavé věci. Ta zpráva je: zde.

Na třetí stránce zjistíte, že výsledek hospodaření před zdaněním dělal za prvních 9 měsíců roku 2010 1,76 miliardy korun a byl to zhruba dvojnásobek stejného období předchozího roku. To byl ten okamžik, kdy energetici lobovali za zdražení systémových (regulovaných) služeb. Za 9 měsíců loňského roku už ten zisk dělal 2,49 miliardy s výhledem do konce roku na výši 2,87 miliardy korun!

Tak to je “regulovaná” firma, která patří do TOP 20 největších přispěvatelů do státního rozpočtu. Já to považuji za výsměch spotřebitelům. Naši politici by se měli urychleně postarat o personální obměny Energetického regulačního úřadu (ERU), pokud jejich úředníci něco takového připustí. To je nádherný příklad neschopnosti, nebo zlého úmyslu. Ale proč má tato firma vydělávat je naprosto nepochopitelné.

Pokud ERU takto sedl na lep ČEPSu, pak je otázka, nakolik je oprávněna výše regulovaných služeb distributorů. To je například poplatek za hlavní jistič, systémové služby apod. Obávám se, že úředníci ERU nejsou schopni náklady posoudit a i tady dochází k předražování. Neplácám do větru, z branže mám zprávy (bohužel nedoložitelné), že tomu tak je.

Teď k tomu připočtěme ještě stále stoupající poplatky za obnovitelné zdroje.

A na závěr přidejte zisk ČEZu, který za první tři čtvrtletí loňského roku činil 26,4 miliardy korun. Ale to už je jiná kapitola. V každém případě jakýkoliv zisk ČEPSu je nemravný a naprosto nelogický.

Autor: Tomáš Flaška

4 Komentářů

  1. Miguel
    17.1.2012 – 22 Tevet 5772 v 13:33 — Odpovědět

    Možná hloupá myšlenka, ale nevydělává právě na to, aby tu rozvodnou síť mohla opravovat a stavět?

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    17.1.2012 – 22 Tevet 5772 v 13:56 — Odpovědět

    Rozhodně to není hloupá myšlenka a ta společnost má vydělávat na obnovu a rozvoj přenosové sítě. Ale po odečtení těchto investic by měla mít zisk nula.

    0
    0
  3. sid
    17.1.2012 – 22 Tevet 5772 v 14:19 — Odpovědět

    Vydělávat by měla především na tranzitech energie, které zatěžují síť směr Německo-Balkán, když už Němci jsou líní a nestaví přečerpávací vodní elektrárny v Alpách. I když, vymístit lyžaře z Ga-Pa by se jim nelíbilo. Každopádně, PRE potřebuje na startovné etiopských běžců na pražském maratonu, a někdo to zatáhnout musí…

    0
    0
  4. bbb
    20.1.2012 – 25 Tevet 5772 v 10:12 — Odpovědět

    No jo stavět přečerpávací elektrárny je přece neekologické, tak jako jaderné…

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelský ministr zahraničí vyslýchán kvůli obvinění z podvodů

Další článek

Trepper věřil v komunismus, byl sionistou a úspěšným špionem