Zdroj: Shekel

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvítal dnešní rozhodnutí Evropské unie rozšířit sankce proti Íránu o ropné embargo a sankce vůči íránské centrální bance. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov naopak krok EU kritizoval, informovaly agentury AP a DPA. Teherán dopad sankcí bagatelizoval.

Netanjahu označil embargo za “krok správným směrem”. Zároveň vyjádřil naději, že zesílené mezinárodní sankce Írán přinutí vzdát se jaderného programu.

Izrael a Západ Írán obviňují z vývoje jaderných zbraní, což Írán odmítá. Tel Aviv navíc Írán považuje za existenciální hrozbu. Zatímco Izrael v poslední době nevylučoval možnost úderu na íránská jaderná zařízení, íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád mnohokrát pohrozil zničenímžidovského státu. Teherán navíc podporuje militantní hnutí v Libanonu a v pásmu Gazy.

Rusko, které je důležitým obchodním partnerem Íránu, dnes naopak ústy šéfa diplomacie Lavrova nové sankce EU kritizovalo. “Tyto jednostranné kroky ničemu nepomohou,” prohlásil Lavrov. Moskva podle něj nemá důvod jít nad sankce dohodnuté v Radě bezpečnosti OSN.

Rusko však bude i nadále podporovat dialog mezi Íránem a skupinou 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti a Německo), řekl Lavrov podle agentury Interfax.

Teherán na uvalení embarga reagoval upozorněním, že unii nové sankce přinesou víc škody než samotnému Íránu. “Embargo nebude mít na Írán žádný vliv,” řekl dnes íránské agentuře ISNA předseda zahraničního výboru íránského parlamentu Aláeddín Borúdžerdí. “Když člověk vezme v úvahu hospodářské turbulence v Evropě, zasáhne to de facto tvrději členské státy EU,” dodal íránský zákonodárce.

Tel Aviv/Moskva/Teherán 23. ledna (ČTK)

1 Komentář

  1. sid
    24.1.2012 – 29 Tevet 5772 v 12:36 — Odpovědět

    Formát 5+1 jsou stáli členové RB OSN + Irán. Německo tam nemá co dělat. Indie sdělila, že americké a EU sankce pro ní nejsou závazné, a že si počká na sankce RB OSN, které nebudou, tudíž Indové zvyšují odběr ropy z Íránu a chtějí platit indickou rupií.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Stížnost na údajné židovství je irelevantní, rozhodl soud

Další článek

Smrt Roma v Tanvaldu byla pro Romy vlastně záchranou