Zdroj: idnes.cz

Mostecký soud zamítl stížnosti advokáta Petra Kočího na údajnou podjatost soudního znalce Michala Mazla.

Advokát o znalci prohlásil, že je Žid, a tedy nemůže objektivně posuzovat případ jeho klientky, členky Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucie Šlégrové. Námitka byla naprosto irelevantní, řekla ČTK dnes odpoledne předsedkyně trestního oddělení soudu Bohumila Huňáčková.

Šlégrová stojí před soudem kvůli svému projevu z roku 2010, na demonstraci v Litvínově obhajovala národní socialismus. Mazel její řeč vyhodnotil jako propagaci nacismu a antisemitismu, pak se ale do něj pustil Kočí. Společně se Šlégrovou o znalci tvrdili, že je podjatý, protože je Žid. Šlégrová si vyvodila údajný židovský původ znalce z jeho jména. “Toto příjmení, často se vyskytující rovněž ve variantní podobě Maazel, pochází z hebrejského Moše, tzn. Mojžíš,” uvedla Šlégrová. Krom toho zpochybnili v jiném trestním případě stížností i odměny, které Mazel za svou práci dostával.

Obě stížnosti už soud zamítl. “Ta druhá, ohledně údajné podjatosti, je zcela irelevantní, ale víc to komentovat nechceme,” řekla ČTK Huňáčková. Připustila ještě, že pochybná byla už samotná konstrukce, že by židovský původ mohl zabránit v objektivním posuzování extremismu.

Mazel na začátku ledna řekl médiím, že s prací soudního znalce plánuje skončit. Hlavním důvodem jsou podle něj neustálé útoky ze strany pravicových radikálů. Kočího námitka vzbudila značný rozruch veřejnosti. V médiích proti němu například ostře vystoupil například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kočího se naopak veřejně zastal poradce prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf.

Most 23. ledna (ČTK)

Přečtěte si na stejné téma: zde

1 Komentář

  1. sid
    24.1.2012 – 29 Tevet 5772 v 12:27 — Odpovědět

    jen bych dodal, že k problematice tzv. “národního socialismu”, někdy též socialism národní, národovecký se ve svých dílech hojně vyjádřil T.G.M, Edvard Beneš a všichni tzv.”Muži října”, jak se říkalo těm, kteří vyhlásili nezávislost (neodvislost) Republiky československé dne 28. října 1918 v Praze. (Klofáč, Kramář a další). Našli bychom asi 30-40 zásadních knižních prací, neboť pánové se jasně vymezovali vůči internacionalismu proletářskému a socialismu internacionálnímu. Což bylo tehdy obvyklé, když poté zvl. hordy Bély Kuna vyhlásili na východním Slovensku tzv. “Republiku rad” (rozuměj sovětů). Ve znaleckém posudku jsem ovšem nalezl toliko odkazy z wikipedie, kde se z mosta doprosta celá věc slévá se socialismem nacionálním pozdější zločinecké NSDAP, která s původní Českou stranou národně sociální neměla absolutně nic společného. Zda u Šlégrové byly ještě jiné “markanty pravicového radikalismu” nevím a nemohu vědět, ovšem obšlehnout heslo z wikipedie, a navíc jen české, mně přijde “neznalecké”, přinejmenším.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Tíseň Růžové dámy

Další článek

Netanjahu uvítal embargo EU na dovoz íránské ropy, Moskva proti