Zdroj: Archiv

Aaron Gunsberger (*1975) v Praze. Majitel košer restaurace King Solomon a vášnivý motorkář.

Dobrý den pane Gunsbergere, mimo glatt košer restaurace King Solomon, provozujete eshop s košer potravinami, jako jediný v České republice děláte košer porážky a od roku 1993 provozujete agenturu, která zajišťuje poradenství při košer certifikacích. V poslední době se ozývá kritika stravování na ŽOP.

Vy dodáváte na ŽOP potraviny?

Nejsem dodavatelem ŽOP.

Můžete podrobněji vysvětlit důvody ukončení spolupráce s PŽO v oblasti stravování?

Máme zcela odlišnou klientelu.

Má smysl, aby Vaše košer výrobky byly zároveň i bio, nebo je to podle Vás marketingová záležitost?

Někdy má bio certifikace smysl, ale velmi často se jedná o absurdní představení. Mou snahou je, abychom používali kvalitní maso z domácích chovů. Týká se to všech druhů masa, co používáme, od drůbežího po hovězí. Znám chovatele, od kterých bereme, a to je pro mě nejvyšší možná kontrola kvality. Dříve jsme brali kuřata z Belgie. Z rituální stránky bylo vše v naprostém pořádku, ale kuřata byla křehčená až 25% vody a nechutnala dobře.

Kuřata, která bereme teď, jsou z volného výběhu a rozdíl v chuti je obrovský. Stejně tak u hovězího – býci, co bereme, jsou z volných chovů a mohli by zápasit v koridě, jsou to krásná, zdravá zvířata. Snaha o co největší kvalitu se ale promítne do ceny. Například hovězí maso, které děláme, kromě nás v ČR neseženete. Všechno jde na vývoz do Rakouska a Německa.

Kdybyste byl konkrétní, nějaké hovězí zadní, nějaký steak, kolik je rozdíl?

Hovězí zadní nemáme, hovězí zadní mít nemůžeme, protože jsme Aškenázové, stejně jako Vy, ne?!

Pokud by se to dalo říci, jsem původem také ze střední Evropy, ale hovězí zadní jím :)

A tady v Evropě, od Milána napravo se hovězí zadní nesmí používat, takže pouze prodloužená přední část, ale rozdíl mezi našimi býky a býky bez košer výdajů je 50 Kč na kile masa.

Co děláte s tím hovězím zadním?

O to se poperou hoteliéři. V dnešní době, poslední dva roky se to nedostává ani na český trh, protože to okamžitě kupují Němci a Rakušané. Ti jsou ochotni v hotovosti zaplatit vyšší cenu.

Provozujete mimo e-shopu i kamenný obchod?

V současné době ne. Budu otvírat před pesachem nový krám.

Bude v tomto obchodě možné koupit vámi zpracované maso?

Ano.

Zaznamenal jsem aféru ohledně košer kuřat z Polska, která nebyla košer? Mohl byste to prosím přiblížit?

Zaznamenal a do žádného našeho establishmentu se nedostala.

Může za to rabín?

Ano samozřejmě zde došlo k závažnému selhaní ze strany francouzského rabína, který prováděl porážku. Zanechal tam ta kuřata tři roky bez jakéhokoliv dozoru. Maso, které je zanecháno mimo dohled židovských očí, se stává okamžitě ne košer.

Je ovšem pravdou, že ve chvíli, kdy byl na problém upozorněn, okamžitě sedl do letadla a jel věc vyšetřovat, poté se omluvil a slíbil sjednat okamžitou nápravu. Taktéž vrchní polský rabín okamžitě zakázal tato kuřata jist a vyvodil z toho velice seriózní závěry a došlo i personálním změnám.

Za tuto chybu zaplatil vysokou daň – a to ztrátou důvěry jeho zákazníků. Minimálně  však měl snahu chybu přiznat a napravit. Nejsme stroje, chyba se stát může. Jde o to ji přiznat a dát si příště pozor.

Když se vrátíme k jídelně na obci, co byste navrhoval, aby se úroveň stravování zlepšila?

Dle mého soudu může restaurace Šalom fungovat jenom outsourcingem a striktní smlouvou, kde ze strany PŽO by měla být určena finanční stránka – kolik jsou ochotni za to zaplatit a vyžadovat po provozovateli, v jaké kvalitě to jídlo má být.

Situaci nelze řešit pouze osobou vedoucího, protože ta je pod neustálým tlakem vedení na snižovaní nákladů. Z druhé strany je vystaven oprávněnému tlaku ze strany strávníků.

Domnívám se také, že výběrové řízení na rabína nebo košer agenturu, která by byla plně kompetentní a zodpovědná a uznávaná v zahraničí, ale i svými podřízenými by situaci v oblasti kašrutu uvedlo na úroveň, kterou si obec v Praze zaslouží.

Další věcí jsou peníze. Obec by si měla v prví radě vyjasnit, co chce, zda kvalitní stravování na úrovni pro své členy nebo na nich šetřit. Já bych šel cestou referenda členů – ať se rozhodnou sami.

Poté lidé uvidí, že je možné strávníkům dodat jehněčí, kachnu, husu a podobně a že jídlo může byt chutné, hezky prezentované a může ho být i dost.

Myslím si, že obec se o své cleny moc hezky stará v ohledu péče o staré a děti, a to v obrovském rozsahu, za což jí naleží poděkování a respekt, ale je škoda, že to samé se nevede v oblasti stravovaní, které je opravdovým srdcem pražské obce. Je to opravdu škoda, protože dobré jídlo je od nepaměti součástí židovství.

Jaký je rozpočet obce na jedno jídlo?

Moje poslední informace je 160,- Kč na osobu, ale nevím zda je to přesně.

Za to byste dokázali tzv. outsourcingovat?

Jasně, to by měli i toho jelena i tu kachnu a jiné mňamky . Jídelna by měla slušnš oblečenou obsluhu a prostřený stůl. Ani hudba a dobrá nálada by neměla chybět.

V čem je tedy problém? Hrají roli úplatky?

No comment.

Díky za rozhovor.

Autor: David Fábry

Přečtěte si také: Interview s Amirem Segerem, který si nemyslí, že by King Solomon byla KOŠER

nebo také: Otevřený dopis pro pana Aarona Gunsbergera – majitele košer restaurace KING SOLOMON

11 Komentářů

  1. kralik
    5.2.2012 – 12 Shevat 5772 v 22:45 — Odpovědět

    tak nevim jestli ten dotaz na hovezi zadni nebyl jen for ci zamer, kazdopadne dekuju za pobaveni, fakt jsem se zasmala

    0
    0
  2. kralik
    5.2.2012 – 12 Shevat 5772 v 22:54 — Odpovědět

    outsourcing to v primem slova smyslu neni, ale pokud si snad dobre pamatuji King Solomon mel pro cleny obce slevu, to padlo? cca ve stejne dobe jako prestal fungovat online shop.

    0
    0
  3. Rambo
    5.2.2012 – 12 Shevat 5772 v 23:02 — Odpovědět

    Sleva porad plati , stejne tak poledni obedy za par kacek – online shop spinkaa mame toho mooc

    0
    0
  4. 6.2.2012 – 13 Shevat 5772 v 02:47 — Odpovědět

    Omluva, dávno dávínko jsem rezignoval na jazykový purismus, ale tady ten fatální nedostatek čárek, dělá ze zajímavé textu skutečné sudoku. Škoda. Jediné pozitivum, nelze u čtení spěchat :o))

    0
    0
  5. sid
    6.2.2012 – 13 Shevat 5772 v 10:47 — Odpovědět

    mno, tak ať se diskuze rozeběhne. Já si z 90. let pamatuji na jednoho, který privatizoval “něco jako Libuš” na severní Moravě. Čili mrazírny a výrobnu kuřat. Pokud vím, zajímavým byznysem pro něj bylo nakoupit přebytky americké armády via Polsko (nebo tomu říkejte “polská kuřata”), přebalit je, na obalu mít běžný rok a český obal, a hezky ta kuřata rozprodal do řetězců. Samozřejmě se prodala. (Byť už předtím v mrazících boxech US Army pobyla nějaký ten rok). Čili je mi jasné, jaká kuřata měli na obci (byť gugi -volně tlumočeno-napsal, že kdo takto nepodniká, snad ani není souvěrec).

    0
    0
  6. 7.2.2012 – 14 Shevat 5772 v 18:21 — Odpovědět

    Omlouvám se za špatnou korekturu, ale čeština byla vždy moje slabá stránka :/

    Díky Achabe za opravu!

    0
    0
  7. gugi
    8.2.2012 – 15 Shevat 5772 v 09:29 — Odpovědět

    To zní slušně. Nechal jsem se přesvědčit zasvěceným výkladem o “gid hanaše”. AMERICAN CHOPPER – 8=) – zjevně zvládá problematiku. Nechápu tedy, proč je na ŽOP taková averze k produktům fy. King Solomon. Jakoby tam měli dojem, že její zboží trpí SOLOMONelózou ?!
    Přimlouval bych se za přetisk tohoto rozhovoru do více židovských periodik.

    0
    0
  8. gugi
    8.2.2012 – 15 Shevat 5772 v 09:43 — Odpovědět

    ad sid)

    Ve svém exposé v ŽL jsem nepsal, že by se mělo TAKTO kšeftovat. Nepsal jsem totiž vůbec o ZPŮSOBU jak kšeftovat, ale zda VŮBEC kšeftovat. To byl smysl mého textu. Pochopitelně zavrhuji jakékoliv podvodné praktiky v kšeftě, resp. praktiky odporující židovskému goodwillu. 8=)
    Kdo nekšeftuje, snad ani není našinec, ale kdo kšeftuje PODVODNĚ, pak (pokud je našinec) by toho měl raději nechat,(neboť nás TAKTO kompromituje). Fršťouch Side ? A příště se obracet přímo na mne… 8=)

    0
    0
  9. sid
    8.2.2012 – 15 Shevat 5772 v 16:05 — Odpovědět

    entšuldigung, gugi. Durakam zakon ne pisan, aneb fools are tools without rules (což si o mně klidně myslete). Každopádně, není tu, proč se to nedá za ty prachy žrát.

    0
    0
  10. gugi
    9.2.2012 – 16 Shevat 5772 v 10:31 — Odpovědět

    Mužik se nepřežehná, nezahřmí-li. Jak řekl jeden posluchač Studia 6: Nehodlám být absorbován 10mega pologramotných třicetikorunáčů …. 8=D

    0
    0
  11. sid
    9.2.2012 – 16 Shevat 5772 v 10:38 — Odpovědět

    až tak, gugi? ad personam :-)) pokec měl být o těch mňamkách. Ale respektuji to: o politice v holičské oficíně, o trikerech H and D u King Solomon… dank fyr bemerkungen.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Mobilní operátoři – pořád nás jen dřou

Další článek

Hamas a Fatah se údajně dohodly na usmíření a spolupráci