Zdroj: qnaol.net

Známý izraelský genetik se v Kataru zúčastnil televizní debaty věnované nevhodnosti příbuzenských pokrevních svazků, běžných mezi Araby. Na konci debatního pořadu, který o víkendu vidělo 400 milionů lidí, většina osob přítomných ve studiu dala za pravdu názoru Izraelce Ohada Birka, podle něhož nelze rodinné svazky mezi příbuznými doporučit.

Birk vede ústav genetiky na Sorokově klinice v jižním Izraeli. Původně měl obavy z cesty do arabské země Perského zálivu, ale strach se prý naprosto rozplynul, když ho televizní štáb i arabské publikum vřele přivítalo. Na konci debaty pak 80 procent přítomných hlasovalo proti uzavírání manželských svazků v rámci rodin.

Předmětem diskuse byly kromě jiného genetické nemoci, jež se vyskytují v arabské komunitě jako důsledek pokrevních svazků.

Debaty vysílané z Dauhá financuje stanice BBC a jejich cílem je vyvolat v arabském světě diskusi o citlivých tématech. Program vysílaný v angličtině s arabskými titulky vždy měsíc na jedno téma moderuje Tim Sebastian.

Tématy minulých debat byla například “marnost bránit arabskému jaru”, dále “nadešel čas, aby USA přitvrdily vůči Izraeli” nebo také kritika rozvoje Dubaje “Dubaj je špatný nápad”.

Tento měsíc se hovoří o vlivu příbuzenských vztahů na výskyt vrozených vad v arabské populaci. Spolu s Birkem byli ve studiu britsko-pákistánský novinář Safraza Manzoor a australský genetik Alab Bittles. Ani jeden z nich názor o škodlivosti pokrevních svazků nezastává. Birk byl přizván jako vědec, který se věnuje výzkumu genetických nemocí v komunitě beduínů.

Izraelci se debat v Dauhá zúčastnili už několikrát, ale vždy to bylo na politické téma. Birk byl jako jeden z mála přizván, aby se vyjádřil k nepolitickému problému.

Dauhá 2. dubna (ČTK)

1 Komentář

  1. fikus
    6.4.2012 – 14 Nisan 5772 v 12:19 — Odpovědět

    no priznam se, ze jsem cetl titulek nepozorne a poprve jsem
    myslel, ze nejaky genetik nedoporucil svazky mezi araby a zidy.
    jinak si myslim, ze tyhle semitske narody maji k sobe genericky blizko.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Moravské zemské muzeum vystavilo staré židovské pohlednice

Další článek

Rodina Wolfových, která se ukrývala před nacisty, dostala pomník