Zdroj: domaci.eurozpravy.cz

Na Karlově náměstí v Praze bude letos v květnu vystavena velká maketa koncentračního tábora.Občasnké sdružení Post Bellum výstavou připomene sedmdesátileté výročí   atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Sdružení jedenáct let sbírá vzpomínky pamětníků, zaznamenalo již téměř 2000 zvukových záznamů, sebralo tisíce fotografií a vzpomínkových textů.  Památky lze spatřit na stránkách www.pametnaroda.cz.

Návštěvníkům výstava přiblíží příběhy 70 lidí, kteří spolupracovali v československém protinacistickém odboji. Někteří byli popraveni nebo odvezeni do koncentračních táborů.

Členové Post Bellum kontaktovali desítky lidí, kteří ukrývali židy nebo odbojáře,  pomáhali  parašutistům z Anglie či se podíleli na zpravodajství pro československé exilové ministerstvo národní obrany.  Zatímco pachatelů atentátu na Heydricha je často vzpomínáno, tito hrdinové upadají v zapomnění. “Přitom právě tito vlastenci prokázali obdivuhodnou statečnost a obětavost v boji za svobodu Československa,” uvádí sdružení.

252 odbojářů a členů jejich rodin bylo v říjnu 1942 zavražděno  v koncentračním táboře Mauthausen, těla spálena a popel rozptýlen. Po atentátu na Heydricha byly umučeny tisíce lidí.

Autoři výstavy se domnívají, že důstojné a naléhavé místo k zamyšlení je koncentrační tábor, který zároveň symbolizuje zvrácenost nacistického režimu. Proto vystaví velkoformátové fotografie, příběhy a portréty umučených a zavražděných i svědectví těch, kteří přežili. Zvukové záznamy jejich vzpomínek lze uslyšet v improvizovaných barácích, zatímco venku bude znít archivní vysílání propagandy protektorátního rozhlasu.

Audiozáznamy jejich vzpomínek budou znít v barácích tohoto lágru a budou se mísit s venkovním archivním vysíláním protektorátního propagandistického rozhlasu.

Výstavu lze shlédnout na Karlově náměstí od 23. května do 19. června. K jejímu programu patří i besedy s pamětníky, historiky, filosofy a filmové projekce.

redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izrael a Ázerbajdžán: oboustranně výhodné přátelství

Další článek

Pašijový týden přiláká do Jeruzaléma na 150.000 návštěvníků