Zdroj: lidovky.cz

Středisko Simona Wiesenthala přidalo k seznamu deseti nejhledanějších nacistických zločinců tři další jména. Jedním z nich je Maďar László Csatáry, bývalý košický policejní šéf , který hrál na jaře 1944 významnou úlohu při deportaci 15.700 Židů do Osvětimi, uvedlo podle agentury DPA Wiesenthalovo centrum.

Dalším nováčkem na seznamu je Vladimir Katrjuk, který se jako velitel ukrajinského praporu pomocné policie údajně podílel na masovém vraždění v Bělorusku.

Jako třetí se zde objevil Helmut Oberlander, podezřelý ze spolupráce na masovém vraždění Židů na jihu Ukrajiny.

Podle Wiesenthalova střediska žijí Katrjuk a Oberlander v Kanadě.

Nová výroční zpráva střediska označuje nepravomocné odsouzení již zemřelého ukrajinského rodáka Johna Demjanjuka loni v květnu za “nejlepší, nejdůležitější a nejpozitivnější výsledek” loňského roku.

Demjanjuk byl odsouzen k pěti letům vězení za to, že nacistům sloužil jako dozorce v polském vyhlazovacím táboře Sobibor. Zemřel asi před měsícem v bavorském domově důchodců.

Lovci nacistů mají jeho případ za přelomový, jelikož se jednalo o první odsouzení nacistického zločince v Německu bez toho, že by byla prokázána jeho vina na konkrétních vraždách. Podle šéfa jeruzalémského střediska Efraima Zuroffa se tak otvírá cesta k dalším žalobám.

Lovci nacistů přidali na seznam jména nových osob podezřelých z nacistických zločinů téměř 70 let po válce.

(Redakce Shekel.cz)

1 Komentář

  1. 20.4.2012 – 28 Nisan 5772 v 15:33 — Odpovědět

    No hezké, ale to už je dost pozdě. Než dojde k soudnímu výroku, všichni už nejspíš zemřou přirozeným způsobem. Je zarážející, jak slabá vůle po potrestání viníků byla jak na Západě tak i na Východě.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Don Quijote po česku

Další článek

V detailu číhá ďábel