Zdroj: Archiv

Íránský prezident řekl, že Spojené státy zaútočí na dvě blízkovýchodní země.

Útok má podle Mahmúda Ahmadínežáda proběhnout v příštích třech měsících. Neuvedl však zdroj informací a ani to, o jaké země by se mohlo jednat.

Spory se dlouhodobě vedou o íránský jaderný program, který podle západu není výlučně mírový. Teherán uvádí, že USA ani Izrael nikdy nevyloučily vojenské řešení tohoto sporu.

“Chtějí zaútočit nejmíň na dva státy,” prohlásil Ahmadínežád. Írán má prý “velmi přesné informace o americkém spiknutí a úmyslu USA vést s Íránem psychologickou válku”.

Obává se také izraelských jaderných zbraní. Právě Izrael již v minulosti preventivně zaútočil na cíle, ve kterých mohla být jaderná zařízení. Útoky proběhly v roce 1981 na půdě Iráku a v roce 2007 v Sýrii. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je jaderně vyzrbojený Írán obrovskou hrouzbou pro Izrael. Náměstek premiéra Moše Jaalon pak dodává, že Izrael vylepšil své vojenské schopnosti a nebojí se použít vojenskou sílu proti nepřátelům v Gaze, Sýrii nebo Íránu.

Íránský prezident se také pustil do kritky sankcí, které na Írán uvalila Rada bezpečnosti OSN. Hlavní roli v prosazováni sankcí měli USA. “Logika, podle níž je možné nás prostřednictvím sankcí přimět k vyjednávání, selhala,” řekl.

K již zavedeným sankcím se v pondělí přidaly ještě sankce, která nezávisle na předchozích vyhlásila Evropská unie. Podle Ruska je to však projev pohrdání radou bezpečnosti a Evropskou unii proto kritizovalo.

Ahmadínežád údajně chce obnovit jednání o íránském jaderném programu. Uvedla to dnes íránská televize Press-TV. Jednání se mají nově účastnit zástupci Turecka a Brazílie. Právě tyto dva státy letos uzavřely s Teheránem dohodu na výměnu obohaceného uranu za palivové články pro výzkumný reaktor.

To se však nelíbilo původním účastníkům jednání. V minulosti totiž s Íránem jednalo pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo a ti nyní považují tuto dohodu za obcházení jejich navrhů.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Církevní sňatek v ČR volí jen asi desetina snoubenců

Další článek

Hamas chce rozšířit své ozbrojené složky, zatím o dobrovolníky