Zdroj: Archiv

Ministr vnitra Hamasu Fazí Hamad dnes uvedl, že radikální hnutí Hamas rozšírí své ozbrojené složky.

Zprvu půjde o dobrovolníky, ale později možná dojde i k odvodům. Hamas ovládá palestinské pásmo Gazy. Nyní disponuje zhruba 18.000 muži, kteří zajišťují bezpečnost zhruba 1,5 milionu obyvatel pásma.

Při příležitosti otevření nové policejní budovy dnes mluvčí Hamasu uvedli, že úřady jsou nakloněny „náboru dobrovolníků a později branců“. Podle AP se však prohloubí spory mezi Hamasem a soupeřícím Fatahem. Tato organizace vládne na západním břehu Jordánu.

Mnoho světových zemí považuje Hamas za teroristickou organizaci. I když vyhrál v parlamentních volbách v roce 2006, svět jeho vládu neuznal. Postupně proto vznikly vládní koalice, kde byl zastoupen i Fatah. Jeho politici byli však v roce 2007 vyhnáni Hamasem ze země. V reakci na to Izrael zpřísnil blokádu tohoto území a uvolnil ji teprve nedávno.

Tím se jen vyostřily předchozí konflitky, jelikož Hamas se netají bojem proti Izraeli. Také s ním odmítá vyjednávat. Brzdí tak vznik budoucího palestinského státu v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu, který má vzejít právě z probíhajících mírových jednání. Ty vede pouze vláda na západním břehu Jordánu a zprostředkovává je USA.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

USA podle Ahmadínežáda chystají útok na dvě země Blízkého východu

Další článek

Izrael nepřijme palestinské podmínky pro přímé rozhovory