Zdroj: zeit.de

Současní představitelé Izraele se při rozhodování o útoku na Írán řídí “spasitelskými pocity”. Tvrdí to bývalý šéf izraelské kontrarozvědky.

“Nemám důvěru ani v premiéra, ani v ministra obrany,” vyjádřil se podle agentury Reuters Juval Diskin, který vedl kontrarozvědku Šin Bet do loňského května. “Nemám důvěru v politické vedení, které dělá rozhodnutí na základě spasitelských pocitů,” dodal Diskin. Podle listu The New York Times je jeho kritika o to významnější, že Diskin měl  s vládou premiéra Benjamina Netanjahua dobré vztahy.

Způsob, jímž  premiér Netanjahu a ministr obrany Ehud Barak mluví o obavách t z toho, že se Teheránu podaří vyvinout jaderné zbraně, vyvolává v Izraeli i ve světě dojem, že se Izrael chystá k útoku na Írán.

Írán prohlašuje, že jeho jaderný program nemá jiné účely než mírové.

Přestože se Diskin uchyluje k citacím odborníků, podle jejichž úsudku by útok na Írán urychlil snahy tamní vlády vyvinout atomovou bombu, nestaví se proti preventivnímu útoku jednoznačně.  Myslí si však, že vedení akce není úkol pro Baraka či Netanjahua. “To nejsou lidé, které bych rád viděl u kormidla, kdybychom se pouštěli do akce takového druhu (jako je útok na Írán),” přiznal Diskin.

Kancelář premiéra ani ministerstvo obrany Diskinovu kritiku nekomentovali. Náměstek premiéra Silvan Šalom na slova někdejšího šéfa Šin Bet, reagoval prohlášením, že Izrael se řídí demokratickými procesy a že útok na Írán by nebyla záležitost, o níž by rozhodovali pouze dva lidé.

(redakce Shekel.cz)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Odpověď J.A.Haidlerovi II.

Další článek

Ne antisemitům & islamistům na kongresu francouzských muslimů