Zdroj: mobil.idnes.cz

Blíží se dovolené a stává se to aktuálním. Prodělat kalhoty rozhodně nemusíte, chce to ale vědět jak na to. Operátoři vás v tom klidně a rádi nechají vymáchat.Chytré telefony už nelze přehlédnout. Jejich rozmach je doslova raketový. A kupují si je i ti, co je vlastně ani nepotřebují. O tom, že by je uměli pořádně ovládat a využívat ani nemluvě. A právě takoví mohou být pro operátory zlatým dolem, obzvláště v zahraničí při datovém roamingu.

Je potřeba si uvědomit, že chytré telefony si stahují data již nejen v klasických aplikacích, jako je emailový klient a webový prohlížeč, ale i v mnoha dalších, o kterých to ani netušíte. Jako příklad jsou to různé předpovědi počasí, zpravodajství, ale především mapy. Přehled ztratíte velmi snadno a jedinou cestou, jak ho aspoň trochu mít, je nějaký měřič přenesených dat.

Pokud jedete do zahraničí je úplně nejjednodušší řešení přenos dat v roamingu jednoduše zakázat. Ale je to škoda. I v zahraničí si data můžete užívat, když už na to máte telefon a aplikace, a nemusíte při tom vysloveně prodělat kalhoty.

Dále se budu zabývat jenom zeměmi EU, kam směřuje většina lidí na dovolenou a dnes si probereme pouze mobilní data, nikoliv sms či hovory. Nejdříve ceníky.

Začněme O2. Pohled na jeho ceník mi vnáší kyselost do úst a nevím co o něm napsat. Snad jen to, že se tomu vyhněte na sto honů. Můžete si koupit 2 MB dat za 60 korun. Dle mých zkušeností 2 MB dat spotřebujete při nenáročném používání za půl dne. Dále 10 MB dat za 240. Nebo tzv. Eurodata, momentálně 1 GB dat za 2388 Kč. Ceník je zde. Když překročíte, jednoduše vás odpojí. Děkuji nechci.

O něco lépe je na tom T-Mobile. Zajímavá je nabídka 200 MB za 490 Kč. Dle mých zkušeností to na měsíc bohatě stačí, pokud přes internet neposloucháte radio, nesledujete televizi, nebo nestahujete aplikace a mapy. Na běžné používání (pošta, www) dostatečné a ani se nemusíte moc omezovat. Bohužel i T-Mobile skrývá háček. Tato nabídka platí pouze do 31.05.2012. Co přijde pak, na dobu dovolených, můžeme jen spekulovat, pravděpodobně se to vrátí na původní cenu 990 Kč. A po vyčerpání datového limitu, se vás T-Mobile zeptá, zda chcete úplně odpojit, nebo stahovat dále za cenu 1 MB za 60 Kč. Tak to tedy opravdu ne.

Nejzajímavější je asi Vodafone (prosím nenapadejte mě, že je to PR článek. Pokud se to domníváte, tak mi tady ukažte, kde je v těch číslech a cenících něco, co není pravda). U Vodafonu si můžete aktivovat Internet v mobilu standard – 150 MB za 177 Kč. Pokud vyjedete do EU, tak si můžete přikoupit za 350 Kč Vodafone Passport data na měsíc a to vás opravňuje používat internet v EU za stejných podmínek jako doma. Tedy za 527 Kč 150 MB dat v EU, což je na první pohled trochu dražší a o 1/4 méně dat než současná akční nabídka T-Mobile, ale ta velká výhoda spočívá v tom, že to můžete používat se stejnými podmínkami jako doma. Takže když vyčerpáte množství dat, tak se vám sice sníží rychlost, ale datovat můžete vesele dál, zadarmo a zcela neomezeně! Nebo si za 100 Kč přikoupíte dalších 150 MB dat a jedete plnou rychlostí. Těch 150 MB je méně jak 1 Kč za 1 MB dat. Toto je tedy jediný tarif, kde můžete v zahraničí surfovat zcela bez obav.

I zkušení uživatelé si nikdy nemohou být jisti, co ten jejich chytrý telefon stahuje na pozadí za data. Pokud chcete mít totální jistotu, že se po návratu nebudete divit vyúčtování za roaming, doporučuji předplacenku Vodafonu. Výše uvedené tarify totiž platí i pro předplacené karty, stejně jako pro tarifní zákazníky. Dnes má už každý v šuplíku starší telefon. Obzvláště ten, kdo si v posledních letech pořídil tzv. chytrý mobil. Vemte tedy svůj starý mobil, vložte do něj svou tarifní SIM kartu a používejte ho jenom na volání a sms. A je jedno u jakého jste operátora. Pokud umí stahovat data, tak je pro jistotu zakažte. Do svého chytrého telefonu pak vložte předplacenou kartu Vodafonu a aktivujte si na ní datový tarif Vodafonu s množstvím dat dle vlastního uvážení a dále Vodadfone passport data.

Toto řešení má tu svou obrovskou kouzelnou výhodu v tom, že i když něco zkazíte, tak nemůžete prodělat nikdy více, než je kredit na té předplacené kartě. Prostě bezpečnost peněz zajištěna. Používám já již několik let a nemá to chybu.

Autor: Tomáš Flaška

1 Komentář

  1. Petr
    25.5.2012 – 4 Sivan 5772 v 18:26 — Odpovědět

    Díky, moc užitečná informace. Určitě si tu předplacenou kartu pořídím.
    On ten můj telefon není jenom chytrej (Smart), on je taky vychytralej (Canny) a mám pocit, že je nějak spolčenej s operátorem ;-)
    Vzít si ho s tarifní kartou do světa by bylo neopatrné.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ve čtvrtek navštíví Prahu izraelský premiér s několika ministry

Další článek

Český džihád 007