Zdroj: munio.cz

“Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme se, slyšíte? Nikdy!” taková byla poslední slova parašutistů v kryptě pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulic 18. června 1942. Sedm československých parašutistů se tam bránilo osmi stovkám německých vojáků. Parašutisté vedení Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem  27. května uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Heydrich, který měl za úkol zlikvidovat český odboj a  uskutečnit “řešení židovské otázky”, byl při atentátu zraněn a na následky  zranění o osm dní později zemřel. Obléhaní parašutisté v kostele bojovali sedm hodin, než padli.

Okupanti téměř po tři týdny nemohli zjisti, kdo za atentátem stál. Během druhého červnového týdne teror v Protektorátu vrcholil. Bylo vylášeno stanné právo, na celém území probíhaly razie a nakonec došlo k vypálení obcí Lidice a Ležáky.

Sedm z osmi parašutistů, zodpovědných za atentát, se už v prvních dnech po akci ukrylo  v kostele v Resslově ulici. Osmý z nich o převedení do kostela nevěděl a na konci května odjel k matce do jižních Čech.

16. června parašutisty zradil jejich kolega. Po jeho udání byl úkryt v kostele prozrazen. Gestapo přistoupilo k zatýkání těch, kdo parašutistům pomáhali nejen v Praze, ale i v Pardubicích, Lázních Bělohrad a v Plzni.

O dva dny později nacisté obklíčili chrám sv. Cyrila a Metoděje. Parašutisté, vyzbrojeni pouze pistolemi ráže 6,35 a 7,65 milimetru se osmi stům německých vojáků bránili celkem sedm hodin.

Výsadkáři Opálka, Kubiš a Bubík, kteří se ukrývali na kůru, byli poraženi už po dvou hodinách. Došlo jim střelivo, Kubiš byl smrtelně zraněn a Opálka s Bubíkem spáchali sebevraždu. Ostatní parašutisté v kryptě kostela pokračovali v boji.

Čurda, který parašutisty prozradil, se je od vstupu do krypty snažil přesvědčit, aby se vzdali. Obléhaní odpověděli střelbou a na další výzvy reagovali slovy: “Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme se, slyšíte? Nikdy!”

Nepodařilo se je vyhnat ani za pomoci slzného plynu či vody. Když Němci prolomili vstup do krypty, spáchali parašutisté sebevraždu.

Čurdovi připadla čtvrtina z vypsané dvacetimilionové odměny. Druhá čtvrtina se dostala druhému zrádci,  parašutistovi Viliamu Gerikovi. Zbývající polovina byla rozdělena mezi sedm říšských občanů a třiapadesát udavačů zProtektorátu.

klerikové chrámu byli odsouzeni na veřejném přelíčení stanného soudu 3. září 1942. Biskup Gorazd, farář Václav Čikl a předseda představenstva rady starších při chrámu sv. Cyrila a Metoděje Jan Sonnevend byli následujícího dne zastřeleni. Vladimír Petřek byl popraven o den později. Pravoslavná církev byla následně rozpuštěna, chrám uzavřen a používán jako skladiště.

Zrádci Čurda a Gerik byli po válce popraveni za vlastizradu.

 

redakce Shekel.cz

11 Komentářů

  1. Antonín Blažek
    20.5.2012 – 28 Iyyar 5772 v 16:35 — Odpovědět

    Zabít zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bylo třeba pro to aby se Němci rozzuřili a začali zabíjet lidi v protektorátu. Jiný význam atentát neměl.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    1
  2. Martin Uhlíř
    25.5.2012 – 4 Sivan 5772 v 18:57 — Odpovědět

    Útok ČS parašutistů na muže č. 3 nacistické říše a hlavního inženýra zrůdného plánu židovské genocidy Reinharda Heydricha, od kterého v neděli uplyne přesně 70 let, je bezpochyby nejvýznamnější odbojovou akcí druhé světové války na území Evropy. (Ač se pak komunisté 40 let velmi snažili jí znevážit a vytěsnit). Bezprostředním dopadem bylo mimo jiné odvolání podpisu pod Mnichovskou dohodou ze strany Velké Británie, čímž se odvrátilo riziko, že by ČSR po válce skončilo v pomnichovské – tedy o „Sudety“ okleštěné – podobě. Čest památce Jana Kubiše a Josefa Gabčíka a jejich spolubojovníků. Čest památce všech statečných lidí v odboji, kteří jim pomáhali a všech nobětí vypálených Lidic a Ležáků! Čest památce prezidenta Beneše, tato akce byla jeho velkým úspěchem!

    P.S. To je speciálně pro toho bolševika Blazka nahoře.

    1
    0
  3. Lukas
    25.5.2012 – 4 Sivan 5772 v 19:03 — Odpovědět

    Blažek to určitě …

    0
    0
  4. Lukas
    25.5.2012 – 4 Sivan 5772 v 19:04 — Odpovědět

    Ale jinak asi byli ti parašutisté pěkni rasisti. jak si mohli dovolit volat na Nacisty jsme Češi? Copak nečetli směrnici EU o boji proti nacionalismu? No teda …

    0
    0
  5. 27.5.2012 – 6 Sivan 5772 v 07:55 — Odpovědět

    Jo, jo Lukáši, hrozný rasisti to byli :-D

    0
    0
  6. 27.5.2012 – 6 Sivan 5772 v 07:59 — Odpovědět

    Blažku, to snad nemyslíte vážně tohle! Jinak byl objeven nový Máyský kalendář ;-)

    0
    0
  7. KOVÁČ B.
    11.6.2012 – 21 Sivan 5772 v 21:34 — Odpovědět

    Ano, určite jedna z najodvážnejších operácii v 2.sv.vojne!!

    0
    0
  8. Jana Brožová
    24.6.2012 – 4 Tammuz 5772 v 21:45 — Odpovědět

    Byl to hrdinský čin a všem parašutistům patří veliká úcta a poděkování za jejich statečnost.Byli to vlastenci a mysleli na všechny ostatní.

    0
    0
  9. Antonín Blažek
    24.6.2012 – 4 Tammuz 5772 v 23:01 — Odpovědět

    Já su vlastenec po celý rok, ne jenom tehdy když se to zrovna hodí. Proto mám nejspíše všechna okna v bytě rozbita. Gumy na autě prořezané. Policajti mě nezákonně šikanují. Dokonce mě chtějí sluhové satana připravit o byt. To vše na základě smyšlených a podvodných finančních pohledávek. Co bych ale nějakým křiklounům povídal. Nebudu tady předstírat něco co není pravda. Nemám rád darebáky co si dělají svou kariéru na mrtvých. Ježíš ostatně taky nehovořil nastavováni třetího líce.
    Antonín Blažek, 6.května 39, Frenštát p.R.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  10. Jana Brožová
    25.6.2012 – 5 Tammuz 5772 v 11:37 — Odpovědět

    p.Blažek je úplně v jiném světě,tak si založte nějaké stránky kde bude skupina podobně smýšlejících lidí a tohoto tématu se raději vyhněte.

    0
    0
  11. Antonín Blažek
    25.6.2012 – 5 Tammuz 5772 v 12:03 — Odpovědět

    ad10)Jana Brožová 17.listopadu 1989 mi nechal komunistický zločinec vypálit živnost. Soukromé povoznictví umístěné v hájence na Čeladné Janečkovice 235. Budova byla tří krát za sebou podpálena. Hořela v pátek, sobotu a neděli. Požárníci oheň neuhasili. Příslušníci SNB věc v počátku odmítli šetřit a V.Havel, ten nakonec dal žháři milost. Vím kde žiji. Zatím necítím potřebu nějak vice rozvádět své myšlenky a presentovat své názory na samostatných stránkách protože jsem vděčný za každý názor na danou věc.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

V Izraeli se rozšiřuje síť pro elektromobily

Další článek

V češtině vyjde kniha vzpomínek Heydrichovy manželky