Zdroj: moderni-dejiny.cz

Příští týden vychází český překlad vzpomínek Liny Heydrichové Můj život s Reinhardem.Autorkou je manželka někdejšího říšského protektora a v knize vzpomínek popisuje léta prožitá v protektorátu jako nejkrásnější ve svém životě. Kniha vychází po sedmdesáti letech od atentátu na Heydricha.

Němečtí čtenáři se s knihou seznámili poprvé už v 70. letech. Tehdy byla vydána pod názvem Můj život s válečným zločincem. Letos je na pultech její druhé vydání a českým čtenářům ji poprvé přináší nakladatelství Toužimský & Moravec. Autorská práva ke knize patří Heydrichovu synu Heiderovi, který je autorem předmluvy. Memoáry obsahují rovněž slovo historika Jaroslava Čvančary a interview s Heiderem Heydrichem.

Součástí knihy je bohatá fotografická příloha z rodinného archivu Heydrichů, i dalších zdrojů. Část z více než 180 fotografií je publikována poprvé.

Reinhard Heydrich byl jedním za spoluautorů holocaustu. Ve funkci zastupujícího říšského protektora  v Čechách a na Moravě zůstal přesně osm měsíců a osm dní. Pro Čechy jeho vláda znamenala strach: za pouhé čtyři měsíce výjimečného stavu, který Heydrich hned po nástupu do funkce vyhlásil, padlo 486 rozsudků smrti a v koncentračních táborech skončilo více než 2100 Čechů.

Heydrichovi se téměř podařilo zlikvidovat český odboj. Ironií dějin je, že právě Gabčíkův a Kubišův atentát na Heydricha ze  27. května 1942  patří k nejvýznamějším činům v historii československého i evropského odboje.

Bezprostředně po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo a začaly masové popravy. Heydrich   4. června podlehl svému zranění.  Sedm parašutistů položilo životy 18. června v chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. V témže měsíci byly vyhlazeny Lidice a Ležáky.  Během druhého stanného práva, skončivšího 3. července 1942, bylo zabito více než 3000 lidí.

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

„Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme!“ volali parašutisté před smrtí

Další článek

Heydrich – kat českého národa a spoluautor holokaustu