Zdroj: diepresse.com

Rakouský ministr obrany Norbert Darabos se vyjádřil neobvykle ostrými slovy o tom, že přítomnost Avigdora Liebermana v izraelské vládě je “nesnesitelná”. Darabos tento názor vyslovil v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse., ale Ministerstvo zahraničí ve Vídni se od ministrova výroku distancovalo.

Darabos odsoudil i izraelskou politiku, konkrétně osídlování západního břehu Jordánu a vztahy s Íránem. “Írán ještě nedokáže vyrobit (atomovou) bombu, takže Izrael nemusí ničím hrozit,” domnívá sel rakouský ministr. Napadení íránských jaderých pracovišť, o němž se v Izraeli hovoří, by podle Darabose vyvolalo “v celé oblasti nekontrolovatelný konflikt a solidaritu vůči Íránu nejen mezi Araby, ale v celém světě vůbec”.

Ministrova slova podle mluvčího vídeňské diplomacie Alexandera Schallenberga nejsou v souladu se stavem bilaterálních vztahů mezi Izraelem a Rakouskem. “Vyjádření nikterak neodrážejí postoj ministerstva zahraničí nebo spolkové vlády,” říká Schallenberg.

Ministra Darabos se dále domnívá, že Izrael trvale osočuje své vnější nepřátele “jako Írán a Palestince, aby nemusel řešit vnitřní sociální problémy”. “Skutečně, fakt, že členem kabinetu je ministr Lieberman, je nesnesitelný. V době, kdy existovala rovnováha mezi Stranou práce a konzervativci, byl Izrael lepším místem. Ty časy jsou ale vlivem rozkolu levice pryč,” řekl.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nedávno vyhnul předčasným volbám tím, že přijal centristickou opoziční stranu Kadima do vlády.  Nyní má ve 120členném parlamentu většinu 94 hlasů.

Lieberman stojí ve vedení strany ruských imigrantů, která mj. odmítá mírová jednání s Palestinci. S patnácti křesly v parlamentu je třetí nejsilnější stranou. Lieberman ve vládě žádá zlegalizování židovských osad, které vznikly na západním břehu bez povolení, i přesto,  že nejvyšší soud rozhodl o demolici nelegálně postavených domů.

(Redakce Shekel.cz)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Heydrich – kat českého národa a spoluautor holokaustu

Další článek

Na egyptského prezidenta kandiduje 12 osobností