Zdroj: jewishmuseum.cz

Přesně před dvěma a čtvrt stoletím se na světoznámém Starém židovském hřbitově v Praze uskutečnil poslední pohřeb. Pak zde císař Josef II.  z hygienických důvodů pohřbívání zakázal. Jako ústřední pražský židovský hřbitov pak začalo sloužit žižkovské pohřebiště ve Fibichově ulici.

První mrtví našli odpočinek na Starém židovském hřbitově v Praze-Josefově  začalo počátkem 15. století. Nejstarší náhrobek tu jmenuje učence Avigdora Kara a pochází z roku 1439. Nejznámějším zdejším mrtvým je  rabi Löw, ale poslední spočinutí zde našly i jiné významné osobnosti – například  primas Židovského Města Mordechaj Maisel, astronom a historik David Gans nebo rabín David Oppenheim.

Hřbitov se v roce 1995 stal národní kulturní památkou a náleží k nejfrekventovanějším turistickým místům hlavního města.  Na nevelké rozloze se tu tísní dvanáct tisícovek náhrobků, ale odhaduje se, že počet pohřbených by mohl dosahovat až stovky tisíc těl v několika vrstvách nad sebou.

(Redakce Shekel.cz)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

V Rakovníku skončily opravy bývalého židovského ghetta

Další článek

Palestinské aerolinky obnovily po sedmi letech provoz