Zdroj: Archiv

Pietní vzpomínku na oběti romského holocaustu dnes u pomníku v Letech u Písku pořádá Úřad vlády společně s Památníkem Lidice. Nedaleko bývalého sběrného tábora pro Romy promluví premiér Petr Nečas.

Zítra uplyne přesně sedmdesát let od chvíle, kdy generální velitel neuniformované protektorátní policie vydal rozkaz na tzv. potírání cikánského zlořádu. V jeho rámci pak byly vybudovány cikánské tábory v Hodoníně u Kunštátu a v Letech u Písku. Druhé ze jmenovaných zařízení bylo coby kárný pracovní tábor otevřeno v srpnu 1940. Do května 1943 se do něj dostalo1308 Romů. Pět set vězńů pokračovalo dál do Osvětimi, 327 jich zahynulo v Letech. Po válce se z koncentračních táborů vrátilo necelých šest stovek Romů. Odhady mluví o tom, že z populace českých Romů nacisté vyvraždili až devět desetin. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010, část veřejnosti však již tehdy upozorňovala na skutečnost, že provozování vepřína na místě bývalého koncentračního tábora je  nevhodné.

Výkup a zbourání vepřína dosud požadují po vládě některé romské organizace, které kvůli tomu vyzvaly k bojkotu dnešního shromáždění. Vadí jim rovnež, že akci organizuje Památník Lidice, který prý nepozval pozůstalé romského holocaustu.

redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Židé založili sbírku na Woody Allena, aby ho přilákali do Izraele

Další článek

Číselná chyba aneb Chanuka.cz 2