Zdroj: Archiv

Otázka zní jako ze SciFi románu, ale řešení má skutečně reálné.

Předpokládám, že asi drtivá většina z nás sem tam zavítá do nějakého zařízení rychlého občerstvení. Mnoho z nás se tam stravuje i pravidelně. Přijdete k pultu, vyslovíte svou objednávku, velmi ochotný obsluhující personál vám splní co vám vidí na očích a pak přijde ta zásadní otázka: Tady nebo s sebou?

Teprve po tom obsluhující udělá ten poslední ťuk do pokladny a vezme si od vás peníze. Pokud na onu položenou otázku odpovíte: s sebou, tak se jedná o prodej potravin a sazba daně z přidané hodnoty je tak 10%. Jinými slovy z účtované částky řekněme 120 Kč připadne řetězci občerstvení 109 Kč a státu na DPH 11 Kč. Můžete zkontrolovat na účtence.

Pokud na onu položenou otázku odpovíte: tady (jako že to sníte přímo v provozovně), tak se jedná o klasické restaurační stravování, které stát daní 20% DPH. V tomto případě tedy z oněch 120 Kč připadne řetězci 100 Kč a státu 20 Kč. Vy v obou případech zaplatíte to samé, nepocítíte vůbec nic. Opět můžete zkontrolovat na účtence.

Řetězce zdůvodňují, že když vám to dávají s sebou, musí to zabalit, proto mají nárok na vyšší zisk. Všichni víme, že to zabalení „navíc“ sestává z jednoho papírového pytlíku v hodnotě několika haléřů. Proto já zásadně odpovídám: tady, i když si zvolené zboží jen vezmu do ruky a zmizím s ním na ulici. Dělám tak něco pro stát a nic mě to nestojí.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také do autora: A zase ČEZ, problém za problémem

1 Komentář

  1. 10.8.2010 – 30 Av 5770 v 16:05 — Odpovědět

    Všude ve světě to funguje tak, že pokud si vezmu jídlo s sebou, je levnější právě o zmiňovanou daň. Restaurace má omezenou kapacitu a tím ovlivňuje i kolik bude návštevníku jíst na místě.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Barak na sebe vzal odpovědnost za rozhodování o zásahu na flotilu

Další článek

Gabajim