Zdroj: Archiv

Izrael požádal Německo o opětovné prošetření případu nacistického válečného zločince Klaase Carla Fabera.

Ten v roce 1952 uprchl z nizozemského vězení do Německa. Tamní justice pak překvalifikovala obvinění vůči němu z vraždy na zabití a následně zastavila jeho stíhání kvůli promlčení. Dnes již osmaosmdesátiletý Klaas Carl Faber žije v německém městě Ingolstadt. Informace o případu dnes přinesla agentrura DPA.

Samotnou žádost o nové otevření případu zaslal izraelský ministr spravedlnosti Jaakov Neeman svému německému protějšku – Sabině Leutheusserové-Schnarrenbergové. Uvedl to mluvčí izraelského ministerstva. Tuto žádost velmi ocenilo Středisko Simona Wiesenthala v Jeruzalémě, jelikož na jeho seznamu hledaných válečných zločinců je Faber na pátém místě.

Faber se narodil v Holandsku a za druhé světové války se stal členem vražedného komanda Waffen SS. To mělo například za úkol rozprášit nizozemský odboj při operaci Silbertanne. Faber byl po válce odsouzen za vraždu 22 Židů v koncentračním táboře Westerborg. Později mu byl trest změněn na doživotí. Z nizozemského vězení se mu však podařilo v roce 1952 uprchnout do Německa. V Německu pak měly soudy na jeho případ jiný názor. Podle nich se Faber nedopustil vraždy, ale pouze zabití a soud tak prohlásil skutky za promlčené.

Díky tomuto verdiktu a dalším právním formalitám se Faber nemusel vrátit do Nizozemska a byl ušetřen i výkonu trestu v Německu. Podle ředitele střediska Simona Wiesenthala Efraima Zuroffa je nejvyšší čas, aby se zpovídal ze svých činů a z vraždění nevinných civilistů.

Letos v březnu byl ukončen podobný případ v západoněmeckých Cáchách. Tamní soud poslal do vězení bývalého příslušníka nacistických jednotek SS Heinricha Boereho. V roce 1944 zavraždil tři Nizozemce a také on se zúčastnil operace Silbertanne. Byl mu vyměřen trest doživotí.

Heinrich Boere zaujímal na seznamu nejhledanějších nacistických zločinců Střediska Simona Wiesenthala šestou příčku. V Nizozemsku byl nejrpve odsouzen k trestu smrti, ale pak mu byl trest zmírněn na doživotí. Boere však utekl do Německa a unikal tak trestu, jelikož Německo ho odmítlo vydat a případ v 80. letech uzavřelo. Nizozemští vyšetřovatelé však shromáždili dostatek důkazů a donutili tak státní zastupitelství v německém Dortmundu případ znovu otevřít. Boere se také údajně doznal pro nizozemský tisk.

Další proces v současnosti probíhá s bývalým dozorcem vyhlazovacího tábora Sobibor Johnem Demjanjukem. Ten je v Německu obviněn z podílu na vraždě 27.900 Židů. Svou vinu však popírá.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Umodlenci – Adir ba-marom

Další článek

Mobilní internet – čeští operátoři, jděte někam