Zdroj: Shekel

Tak si říkám, jaký bude skutečný dopad nové vyhlášky, která má umožnit odepínání přeshraničních vedení. Známe dnešní situaci. Na severu Německa je postaveno obrovské množství větrných elektráren, které produkují proud, jenom když fouká a nikoliv když je ho potřeba. Ten proud se spotřebovává hlavně na jihu Německa a v sousedním Rakousku. Bohužel Němci nemají dost přenosových vedení ve směru sever-jih a tak si proud na svou cestu hledá okliky přes nás a Polsko.

Situaci ještě podstatně zhorší postupné vypínání jaderných elektráren v Německu. Ty jsou totiž převážně na jihu, tedy v místech kde je jich nejvíce potřeba. U nás pak hrozí, když sem dorazí silná nárazová vlna proudu z Německa, že se naše vedení přetíží, tím je automatické ochrany odpojí a dojde k rozpadu sítě. Odborně se tomu říká blackout.

Vláda proto připravuje vyhlášku, která v případě takovéhoto ohrožení naší sítě umožní přeshraniční vedení okamžitě odpojit a tím se blackoutu vyhnout. Já dodám, vyhnout ano, ale jen u nás. Problém zůstane v Německu, kde se vedení přetíží o to více a blackout bude nevyhnutelný. Nemusíme být škodolibí, ale přeji jim to. A přeji jim to jenom z jednoho racionálního důvodu. Až se u nich v domácnostech zhasne, tak snad pochopí nesmyslnost svého rozhodnutí o vypínání jaderných elektráren. O přehnané výstavbě obnovitelných zdrojů ani nemluvě. Při tom “A” totiž chybí i ono podstatné “B”. Tedy s výstavbou obnovitelných zdrojů i výstavba dostatečných přenosových vedení, ale hlavně akumulačních kapacit v podobě přečerpávajících elektráren.

A tak přeji naší vládě aby tuto vyhlášku schválila a uvedla do praxe co nejdříve. A Němcům přeji nějaký ten blackout. Snad pak přijdou k rozumu a potom jim zase budu přát jen spolehlivé a nepřerušené dodávky elektrické energie.

Autor: Tomáš Flaška

3 Komentářů

  1. Antonín Blažek
    21.10.2012 – 5 Heshvan 5773 v 22:45 — Odpovědět

    Elektrická energie ze solárních panelů a větrných elektráren se stává čím dál větším problémem. Finančním přínosem je jen pro vlastníky těchto “ekologických” zdrojů energie. Díky těmto monstrům rozesetým po loukách a kopcích dochází k totální devastaci krajiny. Stejný negativní zásahem do životního prostředí je i současné osívání polí vegetací na výrobu bio paliv.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  2. dada
    22.10.2012 – 6 Heshvan 5773 v 12:17 — Odpovědět

    Naprostý souhlas, je to hnusné a přínos pochybný.

    0
    0
  3. =Pavel Korec=
    24.10.2012 – 8 Heshvan 5773 v 06:53 — Odpovědět

    A nejhorší je, že ač to všichni víme, ač to ví vědci, komise i Komise, narodohospodáři i obyčejní hospodáři, dál jedeme ve starých kolejích.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Protiromské sešlosti II

Další článek

Interview s Jicchakem Seifertem