Zdroj: ihned.cz

A prohlásil, že rozpočet Evropské Unie na příští léta nepodpoří, protože z koláče dotací by se na nás dostalo málo.

To je velmi dobrá zpráva. Ne to, že Nečas se postavil proti EU. Ale to, že bychom dotací měli dostat méně. Ono se to totiž již začíná vymykat a v jižní Evropě se to již vymklo.

Každá dotace nějakého projektu ze strany EU znamená, že zbytek peněz musí dotlačit stát, potažmo kraj nebo obec. Ti tyto peníze většinou nemají, tak si půjčují a spirála zadlužování se roztáčí. Tedy někde se již nekontrolovaně točí.

Tím to ale nekončí. Nový projekt se řekněme deset let udrží s nějakou drobnou údržbou, pak ale nastane čas rekonstrukce. Na to většinou EU již nedá a je zle. Peníze nejsou, projekt chátrá. Už i u nás vidíte nádherná nádraží postavená z větší části za peníze EU v poslední Horní Dolní vísce. Ale již je zrezavělé zábradlí a zub času dál vykonává svou činnost. Ta víska nemá ani na natěrače s barvou.

Tento problém již před mnoha lety prohlédl senátor a starosta Teplic Kubera. Každý, kdo za ním přišel s nějakou myšlenkou na investici hrazenou z menší či větší části z peněz EU,  od senátora dostal otázku: A budoucí financování provozu a údržby? Jelikož téměř vždy následovalo rozpačité mlčení, projekt se nekonal a Teplice jsou dnes jedním z mála měst v České republice, které hospodaří s přebytkem. A to je zde odvoz komunálního odpadu zdarma.

Proto já osobně jakoukoliv zprávu o tom, že nám dotace z EU budou kráceny nebo seškrtány, či nebudou vyplaceny, nebo že je prostě nedostaneme, vítám. Není lepší zprávy, než že se penězovod z EU zastaví.

Autor: Tomáš Flaška

1 Komentář

  1. Martin Konvička
    9.12.2012 – 25 Kislev 5773 v 12:36 — Odpovědět

    Ano!

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ceny dovozu plynu

Další článek

Stoupenci Palestiny ve Vídni skandovali smrt židům