Zdroj: Archiv

Poslední dobou se mi zdá, že to už banky opravdu přehánějí.

Minule jsem psal o nehorázně vysokých úrocích spotřebitelských úvěrů a hypoték, a nyní přinesl uznávaný deník Wall Street Journal zprávu, že nedávné zátěžové testy evropských bank, které dopadly báječně, byly podvodem…

Podvod spočíval podle WSJ v tom, že evropské bankovní domy záměrně neuvedly v rámci svého portfolia celý objem dluhopisů rizikových zemí. Například francouzské banky se přiznaly k držení rizikových dluhopisů Španělska, které má v rámci eurozóny velké problémy se státním dluhem, pouze ve výši 6,6 miliardy eur, ale ve skutečnosti jich vlastní za 34,7 miliardy eur. Rozdíl v českých korunách činí neuvěřitelných 700 miliard Kč.

Taková zpráva jistě nezvýší již tak malou důvěru zahraničních investorů, který se již odrazila na finančních trzích při prodeji dluhopisů rizikových zemí, především Irska a Portugalska. Tyto země sice své dluhopisy bez větších problémů prodaly, ovšem za mnohem vyšší úrok, než který původně plánovaly. Výnosy z dluhopisů těchto zemí tak stouply na nová maxima.

Britský list Financial Times se domnívá, že právě Portugalsko s Irskem táhnou pomalu, ale jistě, Evropskou unii opět ke dnu, podobně jako silně zadlužené Řecko, které ještě stále není zachráněno. K tomu všemu se přidává také skutečnost, že portugalské banky si musely od Evropské centrální banky půjčit rekordní částku, neboť nejsou schopny na trhu získat dostatečný kapitál. Vypadá to, že Portugalsko by mohlo velmi brzy vystřídat Řecko na pozici nejproblémovější země EU. A je zřejmé, že by Evropská unie měla velké problémy zachraňovat další zemi před bankrotem.

Vypadá to, že EU ani zdaleka nemá všechny problémy za sebou, ale naopak, že to nejhorší teprve přijde. A navíc je zřejmé, že na tom banky přeci jenom nejsou tak skvěle, ačkoliv nás o tom horem dolem přesvědčují. Přimlouval bych se tedy alespoň za to, aby nám evropské banky sdělovaly úplné informace o svém hospodaření včetně aktiv a pasiv, a to i těch rizikových, nebo si tyto údaje raději nechaly pro sebe. Není nic horšího, než obyvatele eurozóny uvádět v záměrný omyl, že jsou jejich peníze a úspory v bankách v bezpečí, když se pomalu ale jistě i nad bankovními domy stahuje krizová smyčka.

Autor: Jaroslav Kysilko

Přečtěte si také od autora: Banky jsou v pohodě – škubou lidi co to jde!

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Interview s Tomio Okamurou

Další článek

Zase ty banky a lákání na nesmysly