Zdroj: Shekel

Zadržením pěti žen u Západní zdi dnes ráno vyvrcholily tahanice o práva židovek na modlitbu na tomto posvátném místě.

U Zdi, která je pozůstatkem biblického Chrámu, je pro ženy oddělené místo, ale provádění modliteb je povoleno pouze mužům.

Tuto situaci se snaží změnit organizace Ženy Zdi (Neshot Ha Kotel), jejímž cílem je získat pro ženy právo hlasité recitace modliteb, nošení modlitebních propriet a čtení z tóry u Západní zdi.

Před několika dny byl zveřejněn plán na rozšíření modlitebního prostoru tak, aby vzniklo místo i pro rovnostářsky smýšlející věřící. Prostor pro ženy a pro rovnostářky by měl ale nadále zůstat důkladně oddělen od místa pro ortodoxní věřící, což aktivistkám z Žen Zdi nevyhovuje.
Rabín Západní zdi Shmuel Rabinowitz k tomu deníku Yediot Achronot řekl, že přerozdělení modlitebního místa sice není v souladu s jeho viděním světa, ale “takové řešení přežije”. V rozhlase se pak vyjádřil, že si přeje, aby se všichni modlili podle ortodoxního ritu, ale do situace nebude zasahovat.

Ženy Zdi se domnívají, že Izrael nebude jednotná, dokud se ženy nebudou moci svobodně modlit na jejích nejsvětějších místech.

Nejvyšší soud nicméně v roce 2003 rozhodl, že náboženské ceremoniály které nejsou podle “místních zvyklostí” nebo ty, které “mohou urážet cítění věřících” jsou na posvátných místech, včetně Západní zdi, zakázány.

Podle tohoto ustavení tedy jedná policie, která dnes modlící se ženy – mezi nimi i ředitelku Žen Zdi, Lesley Sachsovou, zadržela. Odvezla rovněž muže z řad ortodoxních věřících, který jedné z žen na bohoslužbě podpálil modlitební knihu.

Policie zatím ženám brání v přiblížení se k hlavnímu modlitebnímu prostoru. Podle komentátorů jde o citlivý problém, který vyžaduje diplomatické řešení. Návrh změn prý může pohněvat ortodoxní náboženské autority stejně jako muslimy, kteří své bohoslužby také provozují nedaleko.

Zdroj: BBC, jpost.com

1 Komentář

  1. Jiřina Hošková
    11.4.2013 – 1 Iyyar 5773 v 15:47 — Odpovědět

    Rozhodně si myslím, že by ženy ke Zdi mít přístup měly.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Bagdád 10 let po Saddámovi

Další článek

Občanství pro potomky židů vyhnaných inkvizicí