Zdroj: Shekel

Český mobilní trh se poněkud rozhýbal. To, co jsme již léta záviděli sousedům, přišlo konečně i k nám. Neomezené volání i se slušným internetem za nějakých +/- 700 korun.Jako první s tím přišla Telefonica a následně Vodafone sice říkal, že nabídne něco podobného koncem května, ale nápor zákazníků neustál a konkurenci trumfnul o den později. T-Mobile to psychicky neustál a zcela mimořádně reagoval dokonce o víkendu. Ale opravdu je čas jásat?

Já říkal, že tyto tarify k nám dorazí v době, kdy už po nich nebude taková poptávka. Řeknu to na dvou vzorcích. Pro mě osobně je to drahé. Proč? Protože jsem zjistil, že nejvíce hovorů máme v rámci rodiny. Tak jsem si domluvil s operátorem smlouvu, kde všechny naše SIM karty mají vzájemnou komunikaci zdarma a “ven” potřebuji tak 100             minut měsíčně. Za 5 SIM karet platím asi 1200 Kč měsíčně a i v tom je pěkný internet pro jednu SIM kartu (1,2 GB měsíčně, samozřejmě pro mě :-)). Nabídka, abych třeba jen pro sebe platil 700 měsíčně je pro mě naprosto nezajímavá. Nepotřebuji tolik minut a pokud bych pak pořizoval ještě nějaký tarif pro ostatní, tak bych platil výrazně více než dnes.

Tato fotka, která je Shekel.cz a používali jsme ji u většiny článků s mobilními operátory – už neplatí!

Můj známý má firmu, kde používají asi 10 SIM karet. Smlouvu mají postavenou tak, že jeho první reakce byla: to pro nás není. Prostě ho to nechalo klidným.

Domnívám se, že kdo hodně telefonuje, tak už si s operátorem něco podobného dohodl. A pak tu máme určitě statisíce lidí, kteří mají telefony firemní, tedy vlastně zdarma. Platí to sice firma, ale ta má nabídku určitě ještě lepší než neomezené volání za 700.

Zbývá tu tak ta část populace, nazvu je chudáci, kteří nedosáhnou na žádnou firemní nabídku, ani nemají s operátorem žádnou smlouvu. Chudáky je nenazývám z důvodu pejorativního, ale z důvodu toho, že platí operátorům strašně moc skoro za nic. Ty to může oslovit. A soudě podle náporu žadatelů o nový tarif asi i oslovilo.

Ale není to nakonec zase jen dokonalý trik operátorů? S nástupem virtuálních operátorů to zavánělo výrazným odlivem zákazníků. Touto “nabídkou” si je pojistí, protože kdo si pořídí nový neomezený tarif, uvazuje se minimálně na rok (u Vodafonu na dva). A jsem přesvědčen o tom, že i při současných tarifech by těch 700 mnoho zákazníků neprotelefonovalo. Teď bude euforie dlouhých hovorů zdarma, ale pokud si to vyhodnotí asi za dva měsíce, tak zjistí, že tolik zase netelefonují a vlastně platí operátorovi více než před tím a tu službu nevyužívají. O tom jsem přesvědčen. Ale o tom se již nedozví, protože podrobné výpisy hovorů nebudou k dispozici.

No ale hlavně současní operátoři poněkud ztlumili chuť vstupovat na trh pro nového hráče. Ten trh už nebude tak lukrativní. To píšu v souvislosti s aukcí nových kmitočtů, kde Kellnerova PPF má (nebo měla?) velké úmysly.

A tak se bohužel nemohu zbavit dojmu, že to celé je zase jen promyšlený krok našich současných tří operátorů. Ale nekritizuji ho. Je vidět, že již jen obrázek potenciální nové konkurence na obzoru dokáže dělat divy. Ale takový zázrak se zase nekoná.

Autor: Tomáš Flaška

Víte, že redakce Shekel.cz predikovala snížení mobilních tarifů ze strany mobilních operátorů? Kupte si triko od našeho luxusního designéra a podpořte New Shekel o.s. v jeho snu za lepší republikou:

Trika na jewish-eshop.cz

Zdroj: jewish-eshop.cz

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Mnoho humbuku pro (nic?)

Další článek

Egyptská vláda v nesnázích