Zdroj: ahram.org.eg

Magda Harounová, hlava egyptské židovské komunity, v interview pro Egypt Independent prohlásila, že ztotožňování judaismu s izraelským státem je výsledkem nevědomosti. 

Magda Shehata Harounová je nejmladší členkou komunity a do jejího čela byla zvolena v dubnu po smrti své předchůdkyně. Jejím cílem bylo otevření židovské komunity pro egyptskou společnost. Vystupovala v médiích a poprvé otevřela pro veřejnost brány synagogy na káhirské ulici Adly.

Zúčastňovala se i nedávných demonstrací za “chléb, svobodu a sociální spravedlnost”. Sama říká, že její funkce jí nebrání v účasti na protestech ve prospěch vlasti. Svými postoji uctívá památku svého otce, Shehaty Harouna, který byl jako spoluzakladatel strany Taggamu pronásledován a vězněn z politických důvodů. Harounová vzpomíná, jak její čtyřletá sestra zemřela na leukémii, protože úřady jejímu otci oznámily, že pokud dceru odveze na léčení do zahraničí, nepovolí mu návrat.

“Když se někdo ptá, proč jsme neopustili zemi, cítím to jako provokaci. Proč bych měla emigrovat, kam bych měla jít? Proč si někteří lidé myslí, že všichni židé musí jít do Izraele? Stěhují se všichni muslimové do Saúdské Arábie?” Dodává k tomu, že ji rodiče připravovali na to, že ona a její sestra budou posledními židy v Egyptě. Podle jejích slov sestává komunita především ze starších žen, které mají ekonomické problémy a mnoho z nich svůj původ tají – Harounová to vysvětluje tím, že egyptská historie byla zfalšována a nemálo lidí se na židy dívá jako na zrádce a špiony. Egyptští židé prý byli nuceni opustit zemi kvůli politickým změnám po založení Izraele.

Dodnes má Harounová kvůli své víře někdy potíže na úřadech – osobní průkaz získala poté, co váhající úřednici někdo výše postavený vysvětlil, že i judaismus je “náboženství Boží”, rodný list jí ale jiný úředník odmítl vystavit kvůli “izraelskému” názvu porodnice.

Vzpomíná i na těžké chvíle z dětství, kdy učitel v hodině společenských věd popisoval židy jako psy. “Byla jsem jediná židovka ve třídě a všechny děti se otočily a dívaly se na mě. Vstala jsem a odešla. Doma jsem otci vypravovala, co se stalo a on mi řekl, že i v Izraeli se děti učí, že Arabové jsou psi, takže jsem se cítila lépe. Problém je že osoba, která to říká, je učitel, někdo kdo má vychovávat děti, a když říká takové věci, je to katastrofa. Řada lidí míchá dohromadu Al Qáidu a islám, další si pletou judaismus s Izraelem. Stejně jako ne každý muslim je člen Al Qáidy, ne každý žid je Izraelec.”

Snem Magdy Harounové je otevření židovského muzea v Egyptě. K tomu je podle ní ale zapotřebí odstranit odstup, který mezi židy a nežidovskými Egypťany nyní je. “Synagoga musí zůstat otevřená pro všechny stejně jako jsou otevřené mešity a kostely. Jestli jsou tu bezpečnostní problémy pramenící z nevědomosti, jako strach, že někdo přijde a položí tam bombu v představě, že za to přijde do nebe, celý Egypt na tom ztratí. Doufám, že se dožiju dne, kdy v Egyptě bude židovské muzeum ukazující artefakty a předměty běžného života, aby se lidé dozvěděli, že nejsme jiní než oni. i my jíme, pijeme a modlíme se, máme společné tradice dokonce i v pohřbívání. Ty další generace musí vědět, že jsme byli součástí téhle země. Máme muzeum islámské a Koptské a já doufám, že bude i židovské.”

Zatím jde ale o sen vzdálený – Ministerstvo sociálních věcí Egypta zrušilo židovské komunitě grant ve výši 90000 egyptských liber a když Harounová konktovala Šúrá, výbor pro lidská práva, dozvěděla se, že k žádnému rozhodnutí nedošlo.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: egyptindependent.com

16 Komentářů

  1. Petr Adamíra
    19.7.2013 – 12 Av 5773 v 13:36 — Odpovědět

    Distance od Izraele ze strachu. Chápu to, ale nesouhlasím. Za prvé, v Izraelských školách nikdo neučí, že Arabové jsou psi. Kdyby něco takového nějaký učitel v Izraeli vyslovil, byl by za to souzen. Za druhé, ne každý Žid je Izraelec, dokonce většina Židů na světě nejsou Izraelci, to je fakt, nemám námitky. Fakt je ale také, že ne každý Izraelec je Žid. V Izraeli je nemálo Arabů jak muslimů, tak křesťanů, mají tu kostely, mešity, kulturní programy, své školy, práva atd. Netvrdím, že je vše v naprostém pořádku, ale ve strachu nežidé v Izraeli nežijí. Za třetí, ne každý muslim je člen Alkaidy, to je fakt, ale všimněte si několika zásadních rozdílů tohoto nesmyslného logiky postrádajícího srovnání – každý člen Alkaidy je pouze muslim. Navíc Izrael vznikl, aby mohli Židé žít v bezpečí, cílem Alkaidy je islamizovat svět a bojovat proti nemuslimům. Vážená redakce košer portálu Shekel.cz, pozdravujte ode mne paní MagdaBar Harounovou, vyřiďte jí mé námitky a vyřiďte jí, že jí přeji mnoho úspěchů a že v Izraeli žiju právě proto, abych nikoho nemusel prosit zřídit museum a nemusel se bát a skrývat své kořeny, abych se bez obav mohl vyjadřovat svobodně a nemusel každému nenávistnému primitivovi zbytečně vysvětlovat, co je judaismus, sionismus, proč existuje Izrael, a že nejsme psi, ale lidé jako kdokoliv. Zdravím z Haify

    0
    0
  2. J.Formánek
    19.7.2013 – 12 Av 5773 v 15:09 — Odpovědět

    Tady vstřebávají informace o islámu neobyčejně pomalu, neb tráví mnoho času všeobecnou “obranou” islámu. To moc vědomostí nezahrnuje.

    0
    0
  3. Petr Adamíra
    19.7.2013 – 12 Av 5773 v 15:48 — Odpovědět

    Někdy mám pocit, že tady mají slabé žaludky a některé informace vůbec nejsou schopni vstřebávat :-(

    0
    0
  4. woodoo
    19.7.2013 – 12 Av 5773 v 15:53 — Odpovědět

    Tomu se říká selektivní slepota. :O)

    0
    0
  5. Erich
    19.7.2013 – 12 Av 5773 v 17:20 — Odpovědět

    Ad 1. Petře, předpokládám, že tedy zcela omylem, pokud zmiňujete Al kejdu, opomíjíte jejího dlouholetého úspěšného mluvčího, původem z křesťansko-židovské rodiny Pearlmannů, s vazbami na ADL – Adama. To jen pro precizaci informací. Pak, ale vyvstává řada nezodpovězených otázek, již proto, že se jistě nejedná o prostého “pouze muslima.”

    Gadahn’s parents changed their last name from Pearlman to a variant of a warrior
    named in the Christian Bible (Gideon).

    http://www.fbi.gov/wanted/wanted_terrorists/adam-yahiye-gadahn

    http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Yahiye_Gadahn

    http://www.mediaoislamu.cz/tema/mluvci-al-kajdy-american-adam-gadahn/

    0
    0
  6. Vašek
    19.7.2013 – 12 Av 5773 v 19:13 — Odpovědět

    Paní se takříkajíc zachovala nábožensky korektně, proč neříc otevřeně, že islám se chová stejně totalitně jako před 60 a více roky evropská křesťanská populace…
    V tom si islámisté nezadají s křešťany:-)

    Pane Adamíro, moc hezky jste to napsal…

    Dodávám bohudík, že každý Čech už není v té ohavné katolické disriminační a totalitaristické věrouce, která řádila v Evropě jak černá ruka celých 1500 let!!!Bohudík, že né každý křesťan je Čech:-)

    0
    0
  7. J.Formánek
    20.7.2013 – 13 Av 5773 v 08:13 — Odpovědět

    ANTIFÁCI si vesele ramadánují v nějakém stanu před radnicí s nacisticko nacionalisticko-muslimskou turecky bigotní organizací

    Mili Görüs.

    Absurditě se meze nekladou – v tom Německu.
    Formálně se to bere pořád jako “Západ”.

    http://haolam.de/Deutschland/artikel_14075.html

    HaOlam není shekel:

    “MG a Antifa při ramadánu: Učit se od Stalina znamená učit se vítezit”.

    0
    0
  8. J.Formánek
    20.7.2013 – 13 Av 5773 v 08:29 — Odpovědět

    V pákistánském Islámábádu vznikla pokroková mešita, která odmítá sektářeské dělení v islámu. Velký důraz tamní imám klade na harmonii:

    Židy a křesťany považuje ovšem v rámci správného čtení tisíce interních textíků za PROKLATÉ.

    http://www.jihadwatch.org/2013/07/ap-lauds-as-innovative-a-pakistani-mosque-where-the-imam-says-jews-and-christians-are-accursed.html

    0
    0
  9. Petr Adamíra
    20.7.2013 – 13 Av 5773 v 08:33 — Odpovědět

    Jj, mírumilovný islám :-(

    0
    0
  10. J.Formánek
    20.7.2013 – 13 Av 5773 v 10:35 — Odpovědět

    A mírumilovná ANTIFA…

    0
    0
  11. Martin Konvička
    20.7.2013 – 13 Av 5773 v 14:20 — Odpovědět

    Čuchám, čuchám straw-man fallacy.

    0
    0
  12. Andy
    21.7.2013 – 14 Av 5773 v 07:41 — Odpovědět

    J. Formánek, prosím nutně potřebuji vědět.. Formánek je židovské jméno? Vy jste žid? Moc děkuji předem za odpověd, je to pro mne důležité.
    Jinak k tématu si myslím, že tady všichni přechází pozici koptské(křesťanské) církve v Egyptě jestli je cíl paní Haroun, být na její úrovni, tak jí ani Egyptské Židy žádné světlé zítřky nečekají.
    PS: Srovnání: muslim vs. člen Al-quady a poté Žid vs. občan Izraele je absurdní

    0
    0
  13. Erich
    21.7.2013 – 14 Av 5773 v 08:48 — Odpovědět

    Ad 11. Formánek je malý povozník, Jaroslav je slovanské jméno:

    Jaroslav (též Jarin, Jarda, Jarek, Jára, Jarouš, Slávek) je mužské jméno. Podle českého občanského kalendáře má svátek 27. dubna.

    Jedná se o jméno slovanského původu, odvozené ze slova „jaryj“, jehož význam je jednak „vznětlivý“, jednak „silný, mocný“.

    Ad to PS. V podstatě ano, ale většina lidí zde v kotlince pochopí co by bylo míněno dejme tomu proklamací “Ne každý Moravák a Čech kalouskovcem jest.”

    0
    0
  14. Andy
    21.7.2013 – 14 Av 5773 v 14:09 — Odpovědět

    Ad 12. Vaše celá reakce je úplně kničemu, tímto považuji konverzaci za ukončenou. Předem děkuji.

    0
    0
  15. J.Formánek
    21.7.2013 – 14 Av 5773 v 21:15 — Odpovědět

    Andy, k čemu je židovství, když to není poznat? Jsem intruder do pár kultur a židi mě maj proto rádi. Nepůsobím tak rušivě, jako když přednáším islám…

    Proč vás to tak zaujalo? Narazili jsme na nějaké nosné téma? Taky ode mě očekávají, že umím arabsky.

    Tím tématem by nohlo být balancování na hraně x kultur. Endoslovansky selhávám, židům se to asi musí nějak líbit. Jestli do židovství někdy nějak přispěji, bude to dost i “východní” záležitost.

    0
    0
  16. Andy
    28.7.2013 – 21 Av 5773 v 11:24 — Odpovědět

    Diky za odpoved, nechci tady rozebirat proc je to pro me dulezite, ale vpodstate je to z hlediska predku. Jinak z hlediska Židovské víry to pro mne vyznam nema, protoze jsem dalobyseříci antitheista.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Egyptská krize zvyšuje napětí mezi Hamásem a Fatahem

Další článek

Na co tu tedy vlastně máme úřady?