Zdroj: Shekel

Názorové rozdíly mezi znepřátelenými palestinskými organizacemi se prohlubují: zatímco Hamás podporuje padlého prezidenta Morsího, Fatah je na straně pučistů.Během páteční modlitby na Chrámové hoře v Jeruzalémě demonstrovaly stovky přívrženců Hamásu na podporu prezidenta Morsího. Jeho velkou fotografii umístili ke vstupu proslulé mešity Al Aksá společně s nápisem “Jeruzalém je za legitimitu Morsího a proti převratu”, skandovali hesla proti současnému egyptskému ministru obrany Al Sisimu a proti Spojeným státům.

Palestinská vláda se od demonstrace distancovala. Prezident Mahmoud Abbas v telefonickém rozhovoru ujistil ministra Sisiho a prozatímního egyptského prezidentova Adly Mansoura, že Palestina nemá v úmyslu vměšovat se do vnitřních záležitostí Egypta.

V Kafr Kana u Nazaretu pak v sobotu demonstrovalo proti svržení Morsího asi 2000 příznivců Islámského hnutí.

Jeho vůdce, šejch Raed Salah známý svými antižidovskými postoji, označil egyptské liberály za “trojského koně sionizmu” a vyjádřil přesvědčení, že Egypťané jsou schopni “překročit hranice a osvobodit mešitu Al Aksá z izraelské okupace.”
Mluvčí Fatahu Ahmed Assaf obviňuje vedoucí představitele Hamásu, Islámského hnutí Izraele i izraelské úřady z toho, že tyto demonstrace tiše podporují. “Jak by jinak mohli demonstranti pronést na Chrámovou horu všechny ty velké plakáty a vlajky, když je každý podrobován osobní prohlídce?”, ptá se Assaf.Palestinský prezident Mahmoud Abbas byl mezi prvními hlavami států, které Egyptu po převratu vyjádřily oficiální blahopřání. Nyní se obává, že demonstrace mohou být chápány jako vměšování Hamásu do vnitřních věcí Egypta a uškodit tak Palestinsko-Egyptským vztahům.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zničené židovské památky severních Čech 1938-1989

Další článek

Každý muslim není člen Al-Qáidy a každý žid není Izraelec