Zdroj: lidovky.cz

ČSSD je bohatá nevěsta, vyhrála přeci volby. Hradní pán ji ovládnout už zkusil, zatím si vylámal zuby.A tak po naprosto amatérském pokusu o puč, který dle mého názoru zcela jasně zrežíroval a inicioval, si radši poranil nohu, aby nemusel chodit na veřejnost a odpovídat na všetečné dotazy póvlu zvaného novináři.

Pučisti si posypali hlavu popelem, a např. Hašek pro jistotu někam zmizel. Ale Sobotka ještě nemusí mít vyhráno. Za pár dnů, kdy se bude konat nějaké grémium strany, které má rozhodnout, která ze stran bude mít navrch, mohou Hašek a spol. zákulisním jednáním ještě udělat hodně. A nedělám si iluze, že prezident Zeman již taky žhaví zase nějaké zadní kanálky.

Ale objevil se jim nečekaný soupeř. A zdá se, že i prezident na něj bude krátký. Andrej Babiš se nechal slyšet, že případnou vládu si dokáže představit jen se Sobotkou, na spolupráci s Haškem prý nemá žaludek. A bez hnutí ANO Andreje Babiše nebude vládnout ani ČSSD.

Nechtěl bych teď být v kůži ČSSD. Zatím sice odolala tlaku z Hradu, ale teď jí bylo jasně řečeno Andrejem Babišem – buď pučisty odstavíte, nebo zapomeňte na vládu. A strana se musí rozhodnout. No, rozhodnout, spíš splnit přání Andreje Babiše, nic jiného jí nezbude. O nějaké svébytnosti si ČSSD už může nechat jen zdát. Může si jen vybrat, zda jí bude diktovat Zeman nebo Babiš. Nic mezi.

Zeman asi skřípe zuby. Ale buldozer narazil na zeď. Nedokážu si představit páku, která by z Hradu nějak mohla ovlivnit Andreje Babiše. To není na vládnutí nadržený Hašek nebo Tejc, kteří by pro vládní křesla byli ochotni prodat i vlastní matku.

A Andrej Babiš nemusel podvraťácky organizovat tajná setkání v Lánech ani nasazovat do ČSSD své trojské koně. Stačila mu jedna jediná veřejně pronesená věta ve smyslu: se Sobotkou bych vládnout mohl, na Haška nemám žaludek. A Zeman utře nos. Především ale Zeman absolutně nepočítal s tím, že se u nás vůbec může objevit někdo, kdo by byl silnější (politicky) než on sám. On je přeci prezident. Teď ale dostal pořádnou facku. Kolikátou již v pořadí? Ztratil SPOZ, komunisti nemají tolik hlasů aby mohli podpořit jeho varianty vládnutí, průnik do ČSSD se nezdařil. Konečně je Zeman odkázán do patřičných mezí, kam i patří. Je to námi placený úředník, byť nejvyšší, a nikoliv buranský monarcha. Tohle jeho ego jen tak neskousne. Určitě se máme zase na co těšit.

Autor: Tomáš Flaška

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Myslel jsem, že to horší být nemůže, ale mýlil jsem se

Další článek

Proměna po anglicku - z kritika islámu jeho obhájcem