Zdroj: ztis.cz

“Antisemitizmus je v mnoha evropských zemích mnohem horší než na Ukrajině,” tvrdí ukrajinská diplomatka Olena Ivančuková a dodává, že Židé jsou na Ukrajině diskriminováni velmi málo.

Prohlásila to v reakci na žhářský útok na kyjevskou synagogu, při němž neznámý žhář minulý týden zaútočil na stavbu zápalnou láhví.

Antisemitské útoky se na Ukrajině objevují průběžně: před necelými dvěma týdny byla také nalezena nasprejovaná svastika na memoriálu památníku Babi Yar, kde v září roku 1941 bylo povražděno 33 tisíc Židů.

Ivančuková, která působí ve funkci druhého sekretáře ukrajinského velvyslanectví v Izraeli,  ujišťuje, že ukrajinští židé zemi obohatili a činy “hloupých lidí nebo provokatérů” neznamemají, že Ukrajinci jsou antisemité. Zmínila rovněž, že v posledních měsících byli Židé mezi “nejlepšími ochránci naší země.”

Ozbrojené nepokoje na Ukrajině a boje mezi separatisty a ukrajinskou armádou vyhnaly z domovů v bojových zónách tisíce Židů a dalším způsobily ekonomické problémy.

V přístupu k politickým událostem na Ukrajině není ukrajinská židovská komunita jednotná. Zatímco některé osobnosti v Kyjevě a vedoucí židovských komunit pod kontrolou separatistů zvolili politiku nevměšování se, další zaujali ultranacionalistické pozice.

Obě strany konfliktu se přitom vzájemně obviňují z antisemitizmu.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Bratři jsme…

Další článek

Tefila zaka