Zdroj: Shekel.cz

Zlepšení zdravotnictví je jeden z nejnaléhavějších úkolů, který si poválečná rekonstrukce Gazy žádá.

Operace Ochranné ostří zahltila palestinské nemocnice zraněnými a umírajícími; lékaři vzpomínají na chvíle, kdy z nedostatku kapacity vkleče operovali raněné, kteří leželi na nemocničních podlahách. Operovaní pod sebou měli jen plastové plachty a v pozadí bylo slyšet dopadající bomby.

Největším lékařským zařízením v Gaze je nemocnice Šifa: má 583 lůžek, z toho 11 na opddělení intenzivní péče. V Šifě došlo 28% základních léků, chybí 54% zdravotnického materiálu jako jsou dýchací trubice atd.

Doktor Simon Calvert, vedoucí chirurgického oddělení londýnské King´s College Hospital, který do Palestiny vyjel jako člen týmů specialistů, pro BBC poznamenává, že většina palestinských chirurgů je velmi zkušená. Začínají operovat ještě jako studenti. Nedostatek financí a lékařů způsobuje, že medici z Gazy se věnují mnohem, více praxi než školení a výzkumu.

V pásmu Gazy je celkem 27 nemocnic, většina z nich je ale jen malá. Traumatická válečná zranění jsou lékaři schopni ošetřit jen ve třech větších zařízeních: Šifě, Náserově nemocnici a Evropské nemocnici v Khan Younisu. Vojenská operace přeplnila nemocnice vysoko nad jejich kapacitu, bojovaly s nedostatkem lůžek, vybavení, léků i lékařů. Kvůli letnímu bombardování lékaři dokonce zůstávali v nemocnici i několik dnů bez přestávky, prakticky beze spánku; plastický chirurg doktor Nawas z nemocnice Šifa se nedostal domů víc než třicet dnů.

I když zranění lidé patří ke všem věkovým skupinám od nemluvňat po starce, Palestině, kde je více než polovina obyvatel mladší osmnácti let, se nedostává pediatrů. Přitom následná péče je pro mnoho zraněných bez ohledu na věk stále velmi důležitá.

Oběti na životech z letošního letního konfliktu jsou značné: konečná bilance ukazuje 2.104 mrtvých a víc než 10.000 zraněných na palestinské straně, na izraelské straně přišlo o život 67 vojáků a 7 civilistů, více než 1.300 Izraelců bylo zraněno.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Sebevražedný atentát v jemenském Sanaa zabil nejméně 43 lidí

Další článek

​Židovská komunita v americkém Pittsburghu uražena cizrnovou kaší