Zdroj: mediatechnika.hu

Před newyorskou Metropolitní operou se včera uskutečnila demonstrace proti opeře Klinghofferova smrt. V čele protestujících, z nichž asi stovka seděla na invalidních vozících, byl bývalý starosta New Yorku, Rudy Giuliani.

Představení, které mělo v Metropolitní opeře premiéru 20. října, podle odpůrců ukazuje terorizmus v romantickém světle. Kontroverzní dílo skladatele Johna Adamse z roku 1991 se inspirovalo osudem italské výletné lodi Achille Lauro. Tu i se čtyřmi sty padesáti pasažéry na palubě v roce 1985 od egyptských břehů unesli palestinští teroristé. Propuštění lodi podmiňovali osvobozením padesáti Palestinců vězněných v Izraeli. Během únosu byl zabit paraplegik Leon Klinghoffer; jeho tělo i invalidní vozík skončily v moři. Únosci se nakonec vzdali egyptským úřadům.

Odpůrci opery, z nichž někteří podle vlastních slov představení neviděli,  vyčítají Johnu Adamsovi, že pro Klinghofferovy vrahy napsal nejkrásnější árie. Rudy Giuliani říká, že on sám operu slyšel pětkrát nebo šestkrát – hudba je výborná, ale slova překrucují dějiny.

Klinghoferovy dcery odsoudily operu již při první premiéře v roce 1991. Podle nich opera “racionalizuje, romantizuje a legitimizuje teroristickou vraždu.”

Režisér Tom Morris říká, že Klinghofferova smrt neschvaluje násilí o nic víc než tak činí například Mackbeth. Připomněl také, že závěrem celé opery je dlouhá žalostná árie Klinghofferovy vdovy Marilyn. “V centru dramatu je zločin, a práce nás dramatických umělců je takové zločiny vyšetřovat, protože jsou traumatické a protože to takové zločiny jsou,” řekl.

Pondělní představení proběhlo za zvýšených bezpečnostních opatření, s desítkami hlídkujících policistů uvnitř Metropolitní opery i v jejím okolí.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Definícia antimuslimského rasizmu

Další článek

Útok Cenovky na mešitu