Zdroj: yonijesner.org

Yoniho Yesnera, nadějného budoucího studenta medicíny, který vedl mládež židovské komunity v Glasgow, připravil o život sebevraždený atentátník v Tel Avivu. Yoniho práci ale nezničil.

Yoni byl nejmladší ze čtyř Yesnerovic dětí. Kvůli jeho smyslu pro humor a společenskému založen í málokdo věřil, že dokončí studia na ješivě, kam se přihlásil. K všeobecnému překvapení se ale stal jedním z nejzapálenějších studentů, doučoval méně nadané spolužáky a studoval s výbornými výsledky. Školní práce a společenské aktivity ho tak pohlcovaly, že doma trávil jen minimum času. Stál v pozadí oživení a rozšíření glasgowské Bnei Akiva, organizoval společenské akce a aktivity. Měl na starosti cestu delegace Židovské mládeže do skotského parlamentu, vyučoval a pomáhal rabínovi. Byl nejmladším členem glasgowské židovské pohřební společnosti.

Sen stát se lékařem už neuskutečnil. V roce 2002, během letní návštěvy Izraele, zemřel při bombovém atentátu v autobusu.

Kvůli Yoniho celoživotní snaze pomáhat jiným lidem se rodina rozhodla udělit souhlas s darováním Yoniho orgánů. Mladík tak zachránil ještě tři lidi, mezi nimi i sedmiletou palestinskou holčičku. Jeho osud inspiroval založení Nadace Yoniho Yesnera, která udílí ceny, poskytuje stipendia a informuje o halachickém pohledu na dárcovství orgánů.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ukrajinská policie spojována s neonacizmem

Další článek

Co by se stalo pro mě, kdyby nebyl 17. listopad 1989